Nersornaat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Nersornaat

Nersornaat (grønlandsk: Fortjent) er Grønlands Selvstyres fortjenstmedalje. Medaljen blev indstiftet den 1. maj 1989 i anledning af hjemmestyrets 10-års jubilæum og bæres efter de regler, der gælder for danske ordensdekorationer, hæderstegn og medaljer. Medaljen tildeles for fortjenstfuld indsats for Grønland, det være sig i offentlig tjeneste, i erhvervslivet eller inden for kunst og videnskab mv. Fortjenstmedaljen bæres i et bånd i det grønlandske flags farver, der er rød og hvid og symboliserer sneen og solen.

Medaljen findes i to grader: Guld og sølv og kan bæres alene eller sammen med danske og udenlandske ordner og medaljer. Det er Grønlands Landstings præsidium, der til landsstyreformanden indstiller, hvem der skal tildeles medalje og i hvilken grad. Medaljen kan tildeles enhver person, der har ydet en fortjenstfuld indsats for Grønland.

Nersornaat i guld blev på indstiftelsesdagen tildelt to ledende grønlandske politikere, daværende landsstyreformand Jonathan Motzfeldt (Siumut) og landstingets formand Lars Chemnitz (Atassut). Den 21. juni 1989, i forbindelse med jubilæumsfestlighederne i anledning af 10-året for hjemmestyrets indførelse, blev Nersornaat i guld tildelt Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Ved samme lejlighed blev daværende statsminister Poul Schlüter (C) og forhenværende landsrådsformand Erling Høgh ligeledes tildelt Nersornaat i guld. Det samme gjaldt en række politikere, erhvervsfolk, kunstnere og personer med særlig tilknytning til hjemmestyrets indførelse, heriblandt den daværende formand for Siumut Lars-Emil Johansen, landsstyremedlem Moses Olsen (Siumut), udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og tidligere grønlandsminister Jørgen Peder Hansen (S). Det samme gjaldt formanden for Hjemmestyrekommissionen, professor dr.jur. Isi Foighel.

Hans Kongelige Højhed Henrik, Prinsgemalen fik under en privataudiens på Amalienborg den 2. juni 2003 overrakt Nersornaat i guld for sin lange og engagerede indsats til gavn for Grønland og det grønlandske folk. Det samme gælder Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. Den 23. februar 2004 fik han Nersornaat i guld for bl.a. sin deltagelse i Sirius 2000 Ekspeditionen.

Modtagere[redigér | redigér wikikode]

2011[redigér | redigér wikikode]

Sølvmedalje

2010[redigér | redigér wikikode]

Guldmedalje

Sølvmedalje

2009[redigér | redigér wikikode]

Guldmedalje

Sølvmedalje

2008[redigér | redigér wikikode]

Sølvmedalje

2007[redigér | redigér wikikode]

Sølvmedalje

2006[redigér | redigér wikikode]

Sølvmedalje

2005[redigér | redigér wikikode]

Guldmedalje

Sølvmedalje

2004[redigér | redigér wikikode]

Guldmedalje

Sølvmedalje

Andre[redigér | redigér wikikode]