Arundhati Roy

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Arundhati Roy

Arundhati Roy (født 24. november 1961) er en indisk forfatter og politisk aktivist. Hun har skrevet romanen De små tings gud, for hvilken hun vandt Bookerprisen i 1997.

Foruden sin litterære virksomhed – eller måske i logisk forlængelse heraf – har Roy været aktiv deltager i den globaliseringskritiske bevægelse, bl.a. som taler ved World Social Forum og med bogen Menigmands guide til imperiet (2005).

Aktivisme[edit | edit source]

De små tings gud er Arundhati Roys første roman. Siden har hun helliget sig arbejdet med non-fiktion og politik, og udgivet yderligere to samlinger af essays, samt engageret sig aktivt sociale spørgsmål. Hun er en af frontfigurerne i anti-globaliseringsbevægelsen og en heftig kritiker af neo-imperialismen og USA's udenrigspolitik. Hun kritiserer også Indiens atomvåbenspolitik og tilgang til industrialisering. Dette inkluderer også bygningen af kæmpedæmningen Narmada Dam og Enrons aktiviteter i Indien. Som svar på Indiens atomprøvespræninger i Pokhran og Rajasthan skrev Roy The End of Imagination (1998), som en kritik af den indiske regerings atomvåbenspolitik.

I maj 2003 holdt hun en tale, der havde titlen Instant-Mix Imperial Democracy ved Riverside Church i New York. I den beskrev hun USA som et globalt imperium, der reserverer sig retten til at bombe enhver modstander, og som legitimerer det ved at henvise direkte til Gud.

I august 2006 underskrev Roy et åbent brev af Professor Steve Trevillion, der stemplede Israels angreb på Libanon som en krigsforbrydelse, og anklagede Israel for statsterrorisme.

Eksterne henvisninger[edit | edit source]

ForfatterStub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi