Spring til indhold

Arundhati Roy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arundhati Roy
10. november 2013
Personlig information
Født24. november 1961 (62 år) Rediger på Wikidata
Shillong, Meghalaya, Indien Rediger på Wikidata
NationalitetIndien Indisk
MorMary Roy Rediger på Wikidata
ÆgtefællePradip Krishen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedLawrence School, Lovedale[1],
University of Delhi,
Pallikoodam[2] Rediger på Wikidata
BeskæftigelseFilmskuespiller, politisk aktivist, essayist, aktivist, journalist, manuskriptforfatter, skuespiller, forfatter, romanforfatter, filmmanuskriptforfatter med flere Rediger på Wikidata
FagområdeTv-manuskriptskrivning, filmmanuskriptforfatning, litterær aktivitet, aktivisme, skuespilkunst med flere Rediger på Wikidata
ArbejdsstedDelhi Rediger på Wikidata
Kendte værkerDe små tings gud Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserSahitya Akademipris i engelsk (2005),
Bookerprisen (1997),
Nationale Filmpris for bedste manuskript (1988),
Sydneys Fredspris (2004),
Orwellpris (2004) med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arundhati Roy (født 24. november 1961) er en indisk forfatter og politisk aktivist. Hun har skrevet romanen De små tings gud, for hvilken hun vandt Bookerprisen i 1997.

Foruden sin litterære virksomhed – eller måske i logisk forlængelse heraf – har Roy været aktiv deltager i den globaliseringskritiske bevægelse, bl.a. som taler ved World Social Forum og med bogen Menigmands guide til imperiet (2005).

De små tings gud er Arundhati Roys første roman. Siden har hun helliget sig arbejdet med non-fiktion og politik, og udgivet yderligere to samlinger af essays, samt engageret sig aktivt sociale spørgsmål. Hun er en af frontfigurerne i anti-globaliseringsbevægelsen og en heftig kritiker af neo-imperialismen og USA's udenrigspolitik. Hun kritiserer også Indiens atomvåbenspolitik og tilgang til industrialisering. Dette inkluderer også bygningen af kæmpedæmningen Narmada Dam og Enrons aktiviteter i Indien. Som svar på Indiens atomprøvespræninger i Pokhran og Rajasthan skrev Roy The End of Imagination (1998), som en kritik af den indiske regerings atomvåbenspolitik.

I maj 2003 holdt hun en tale, der havde titlen Instant-Mix Imperial Democracy ved Riverside Church i New York. I den beskrev hun USA som et globalt imperium, der reserverer sig retten til at bombe enhver modstander, og som legitimerer det ved at henvise direkte til Gud.

I august 2006 underskrev Roy et åbent brev af Professor Steve Trevillion, der stemplede Israels angreb på Libanon som en krigsforbrydelse, og anklagede Israel for statsterrorisme.

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Spire
Denne forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.