August Boeckh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Philipp August Boeckh.

Philipp August Boeckh (24. november 1785 i Karlsruhe - 3. august 1867 i Berlin) var en tysk filolog, far til Richard Boeckh.

Boeckh var fra 1811 professor i Berlin. Hans betydning beror dels på den af ham opstillede opfattelse af den klassiske filologi som en omfattende erkendelse og fremstilling af oldtiden i dens totalitet, dels på en række betydelige videnskabelige arbejder. De vigtigste af disse er: Die Staatshaushaltung der Athener (1817; 3. udgave ved Max Fränkel, 1886), hvortil slutter sig Metrologische Untersuchungen (1838) og Urkunden über das Seewesen des attischen Staats (1840); udgaven af Pindar (1811-21, I-IV); Corpus inscriptionum Græcarum (1828-77, I-IV, afsluttet af Franz, Curtius, Kirchhoff og Röhl). Hans Kleine Schriften er udgivne af Ascherson, Bratuscheck og Eichholtz (1858-74, I-VII), og på grundlag af hans forelæsninger har Bratuscheck publiceret hans Encyklopädie und Methodologie der philologischen Wissenschaften (2. udgave 1886); hans brevveksling med Karl Otfried Müller udkom 1883. Boeckhs navn bærer den 1857 oprettede Boeckh-Stiftung, et stipendiefond for studerende af klassisk filologi ved Berlins Universitet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]