Spring til indhold

August Johann Gottfried Bielenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
August Johann Gottfried Bielenstein
Personlig information
Født4. marts 1826 Rediger på Wikidata
Jelgava, Letland Rediger på Wikidata
Død6. juli 1907 (81 år) Rediger på Wikidata
Jelgava, Letland Rediger på Wikidata
FarJohann Andreas Gottfried Bielenstein Rediger på Wikidata
ÆgtefælleErnestine Louise Hermine Bielenstein Rediger på Wikidata
BørnHans Bielenstein,
Bernhard Bielenstein,
Marta Bielenstein Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedDet kejserlige universitet i Dorpat,
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg,
Albertus-Universität Königsberg Rediger på Wikidata
BeskæftigelseTeolog, etnograf, sprogforsker Rediger på Wikidata
FagområdeEtnografi, teologi, sprogvidenskab Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverSankt Petersborgs Akademi for Videnskab Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserGyldne brystkors Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

August Johann Gottfried Bielenstein (lettisk: Augusts Bīlenšteins; født 4. marts 1826 i Mitau i Guvernement Kurland, død 6. juli 1907 i Mitau) var en tyskbaltisk sprogforsker, folklorist, etnograf og teolog.[1]

Bielenstein studerede ved universitetet i Halle i Provinsen Sachsen ligesom adskillige andre samtidige prominente præster fra Baltikum, og han dimiterede i 1850 fra Dorpat Universitet med en doktorgrad i teologi. Bielenstein modtog desuden en æresdoktorgrad fra universitetet i Königsberg i Østpreussen i 1883.

Bielenstein var redaktør af det lettisk-sprogede tidsskrift Latviešu Avīzes (Lettiske Aviser) og medlem af Sankt Petersborg Videnskabsakademi. Bielenstein var forfatter af adskillige større værker om lingvistik og etnografi, heriblandt Die lettische Sprache, nach ihren Lauten und Formen i to bind fra 1863–64 og Die Grenzen des lettischen Volksstammes und der lettischen Sprache in der Gegenwart und im 13. Jahrhundert fra 1892. Han tilskyndede til samling af lettiske dainas, han studerede traditionel træarkitektur, og undersøgte voldsteder for at identificere dem efter deres beskrivelse i gamle krøniker. Mens Bielenstein gjorde mange skelsættende bidrag til studiet af det lettiske sprog og lettisk kultur, var han også en hård modstander af Unge Letter-bevægelsen (lettisk: jaunlatvieši) og en varm fortaler for de tyskbaltiske traditioner.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bielenstein, August" (tysk). ostdeutsche-biograhie.de. Arkiveret fra originalen 1. juni 2012. Hentet 2. oktober 2011.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi