Axel Bojsen-Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Axel Bojsen-Møller
Født 30. august 1888 Rediger på Wikidata
Død 12. november 1965 (77 år) Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Far Aage Bojsen Møller Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Etnolog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Axel Bojsen-Møller (født 30. august 1888 i Gødvad, død 12. november 1965 i Stege) var en dansk højskolemand og eventyrer.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Bojsen-Møller var søn af præst ved Gødvad Kirke Aage Bojsen Møller (20. oktober 1857 i Sejling Præstegård – 20. november 1948) og Kathrine Frederikke Adolpha Kølner (8. april 1858 i Gevninge – 1935) og blev født ind i en kendt lærer- og præsteslægt.[1] Han var gift med Karen Elisabeth Stjerne, fik to børn og var barnebarn til kvindesagsforkæmperen Jutta Bojsen-Møller.

Eventyrer[redigér | rediger kildetekst]

I 1933 solgte højskoleforstander Axel Bojsen-Møller Vejlby Landbrugsskole og købte for pengene et ældre træskib, Monsunen[2], for at sejle til øerne i Stillehavet, hvor han sammen med et par fagfolk, bl.a. Hakon Mielche, ville indsamle ting til Zoologisk Museum og Etnografisk Samling på Nationalmuseet. Globetrotteren og eventyreren var søn af den jævne landmand og skoleforstander. Året efter blev Monsunen ramt af en cyklon og forliste på et koralrev ud for Salomonøerne, men det meste af det allerede indkøbte blev reddet.

Bojsen-Møller gav dog ikke op, men fortsatte alene til Ny Guinea, hvor han i landsbyerne langs Sepik floden indkøbte ca. 800 genstande, de fleste af høj karat. Efter 2. verdenskrig foretog Bojsen-Møller flere andre indsamlingsrejser til Ny Guinea og omliggende øer.

Dragter indsamlet på hans ekspeditioner kan ses på Nationalmuseets udstilling Etnografiske Skatkamre på 2. sal.[3]

De Etnografiske Samlinger på Moesgård har film optaget på Monsunens sidste rejser, der viser dagliglivet om bord på skibet og viser de indsamlede genstande både på skibet og hos loaklbefolkningen. Dokumentationen af ekspeditionenerne og indsamlingerne på film giver de indsamlede genstande i museernes samlinger en unik kontekst så genstandene ikke bare står alene som kunstgenstande uden sammenhæng, men viser genstandenes brug på stedet hvor de blev indsamlet.[4] Mange af de indsamlede genstande er også efterfølgende forsvundet i dagliglivet i f.eks. Ny Guinea, og indsamlingen blev derfor en sidste dokumentation af disse genstandes plads.

Axel Bojsen-Møller indsamlede genstande til mange danske museer og fik genstandene transporteret hjem uden omkostninger af Østasiatisk Kompagni (ØK).[5] Det var efter 2. verdenskrig almindeligt, at eventyrere eller globetrottere, som de blev kaldt, rejste ud til fjerne afkroge af verden og sendte rejserapportager hjem til dagblade og ugeblade, og efterfølgende suppleret med foredrag med fremvisninger af indsamlede etnografika og fremvisning af optagede film fra rejserne. Foredragene blev holdt på turneer i landets forsamlingshuse og havde til formål at henrykke og forarge befolkningen med beretninger om dramatiske oplevelser blandt "primitive folk".[6]

Citater[redigér | rediger kildetekst]

"Hvem drømmer ikke om at komme ud og se den store verden – væk fra det dagligdags – ud at opleve eventyret" – Axel Bojsen-Møller (1954).

Litteraturliste[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om sognepræst Aage Bojsen Møller
  2. ^ Kendingsbogstaver OURP (E 215) med hjemstavn i Marstal bygget af L. Johansen
  3. ^ "Oceanien - Nationalmuseet". Arkiveret fra originalen 9. maj 2012. Hentet 7. juni 2012.
  4. ^ Moesgaard Museum / Bojsen-Møller (Webside ikke længere tilgængelig)
  5. ^ Nationalmuseets etnografiske Samling 1955. | N/A | Geografisk Tidsskrift - Danish Journal of Geography (Webside ikke længere tilgængelig)
  6. ^ "Magasinet, deludstilling, Eventyreren". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 7. juni 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]