ØK

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Østasiatisk Kompagni)
Spring til navigation Spring til søgning
Aktieselskabet Det Østasiatiske Kompagni
Company House Copenhagen.jpg
ØK's tidligere domicil på Midtermolen i København.
Virksomhedsinformation
Branche Rederi
Grundlagt 27. marts 1897
Grundlægger H.N. Andersen
Virksom i
Handel
Nøglepersoner Martin Thaysen
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata

Aktieselskabet Det Østasiatiske Kompagni, ØK i daglig tale (engelsk binavn: EAC, East Asiatic Company Ltd.) er et handelsselskab stiftet af etatsråd H.N. Andersen. Selskabet er noteret på Københavns Fondsbørs og hedder siden 2015 Santa Fe Group.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1884 stiftede H.N. Andersen handelsselskabet Andersen & Co i Bangkok med det formål at varetage handel og transport af teaktræ fra Thailand og andre dele af Sydøstasien til Danmark og andre dele af Europa.

Den 27. marts 1897 stiftede han i København A/S Det Østasiatiske Kompagni. Siden fulgte en række datterselskaber i England, Rusland, Kina, Frankrig, Singapore, Malaysia og Thailand. Selskabets første bestyrelse bestod af H.N. Andersen, J.H. Deuntzer, Isak Glückstadt, Axel Heide, grosserer C.J. Carøe, grosserer Victor Høffding, grosserer Holger Petersen, kommandør C.F. Maegaard, admiral Andreas du Plessis de Richelieu og aktionær, godsejer Andreas Westenholz.

I 1913 kom til det til offentlighedens kendskab, at ØK havde forsøgt at skjule rod i regnskaberne i den såkaldte Kinch-affære. Journalisten Niels Bransager afdækkede sagen.

ØKs tidligere varehuse i Bangkok, selskabets navn East Asian Company Limited står stadig på facaderne, er under navnet Asiatique i dag en mondæn havnefront med blandt andet restauranter langs Chao Phraya-floden.

I løbet af de næste 80 år udbyggedes aktiviteterne til at omfatte handel og søtransport over hele verden. I 1965 købtes Plumrose, som dannede grundlag for ØKs sydamerikanske aktiviteter, men blev frasolgt igen i 1997.

ØK var i 1970 Skandinaviens største virksomhed målt på omsætning, og havde, da selskabet var på toppen i 1970'erne, flere end 40.000 medarbejdere.[1]

I 2005 blev den største delforretning EAC Nutrition solgt til hollandske Royal Numico NV.

Derefter fokuserede ØK på tre hovedområder primært i Asien og Sydamerika: EAC Foods; EAC Industrial Ingredients; og EAC Moving and Relocation Services.

Kun den sidste del, den internationale flytteforretning, er tilbage siden 2014. Ved generalforsamlingen 26. marts 2015 blev det vedtaget, at moderselskabet ØK skifter navn til Santa Fe Group.[2] Selskabet blev tildelt observationsstatus på Københavns Fondsbørs i april 2019, da den ad flere omgange udskudte 2018-årsrapport viste et underskud på over en halv milliard kroner og udtrykte, at der eksisterer en væsentlig usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte som "going concern".[1]

ØKs hovedsæder[redigér | redigér wikikode]

ØK oprindelige danske hovedkontor, Asia House, i Københavns Frihavn.

ØK's kontorbygning lå fra 1898 på Hovedvej 14 i Københavns Frihavn (tegnet af Gotfred Tvede og Valdemar Schmidt).

ØKs tidligere hovedkontor på hjørnet af Holbergsgade og Holmens Kanal i København.

I 1907-08 fik selskabet et stort hovedsæde i Holbergsgade 2 på Gammelholm (også tegnet af Tvede, firmaets husarkitekt). Bygningen blev senere udvidet af Harald Gad, men i 1944 blev hele bygningen bombesprængt ved schalburgtage. Den udbrændte skal blev genopført 1946-49 af Holger Jacobsen, med tilføjelsen af en ekstra etage.

I 1992 flyttede ØK tilbage til Frihavnen i et kompleks tegnet af PLH Arkitekter, som siden er forladt igen.


Direktion[redigér | redigér wikikode]

Direktionen består af op til fire direktører
Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Dansk Ostindisk Kompagni

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.