Babyshower

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Babyshower er betegnelsen for en særlig fest, der afholdes for at fejre en graviditet, sædvanligvis en måned eller to inden den forventede fødsel. Det er en amerikansk tradition hvor gaver til moderen / babyen er et vigtigt indslag, og ordets sidste del, ”shower”, hentyder til den gaveregn, der forventes ved denne lejlighed.

Traditioner[redigér | redigér wikikode]

I USA har babyshower været en tradition i mange år, og ligesom Valentines Day og Haloween er denne nu også ved at holde sit indtog i Europa og Danmark, ikke mindst via populære film og tv-serier som Beverly Hills 90210 og Sex and the City. I Danmark gik dette indtog lidt trægt i den første tid, især på grund af danskernes forestilling om at det bringer uheld at modtage gaver inden barnet er født, men denne indstilling er nu ved at være aflivet og babyshower er blevet in.

Traditionelt er det en veninde, en kvindelig kollega eller en kvindelig slægtning, der arrangerer en babyshower for den vordende mor, og traditionelt er der da også kun kvindelige deltagere i en babyshower. I USA forekommer naturligvis varianter, hvor den vordende far og evt. nogle af hans venner også er med, og undertiden holdes endda babyshowers kun for mænd, men dette har endnu ikke vundet indpas i Europa. Ligeså traditionelt er det, at babyshowers kun holdes for førstegangsfødende, dvs på det tidspunkt hvor de unge forældre har specielt hårdt brug for gaverne, men også dette forhold er i USA ved at ændre sig således at der afholdes mindre babyshowers, undertiden kaldet diaper showers eller ”bleshowers”, ved barn nr 2, eller ved adoption.

I slutningen af graviditeten er ventetiden for den gravide typisk ved at være lang, men samtidig fylder det kommende barn rigtig meget i hendes tanker og hverdag. En fest med veninder og kvindelige familiemedlemmer, hvor der rigtig er mulighed for at tale om graviditeten, fødslen og babyen, kan derfor stå rigtig højt på ønskesedlen. Arrangøren af en babyshower skal dog også træde varsomt, for visse vordende mødre ønsker slet ikke at modtage alle typer gaver til barnet, men vil i flere tilfælde hellere selv have fornøjelsen af at købe det helt rigtige. Det er derfor vigtigt at arrangøren af en babyshower kender den kommende mor rigtig godt, og at hun arrangerer festen ud fra denne viden.

Både i Danmark og USA er det tillige snarere reglen end undtagelsen, at babyshoweren afholdes som et surprise-party for den kommende mor, der således slet ikke er forberedt på det store fremmøde og de mange gaver. Også denne type fest stiller store krav til arrangøren – for det første er det vigtigt at sikre sig, at den vordende mor overhovedet vil blive glad for denne type overraskelser, og for det andet stiller det store krav til såvel diskretion som samarbejde, f.eks med den vordende far, dels for at sikre at hemmeligheden ikke lækker, og dels for at sikre at hovedpersonen møder op det rigtige sted og helst med den rigtige påklædning.

Aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Ud over gaverne er der endnu to ting, der kendetegner en babyshower. Dels er der tradition for at hele festen med hensyn til mad, dekorationer, indbydelser, gaveindpakning osv. følger et bestemt tema, og dels er der tradition for at der ved selve festen arrangeres nogle særligt baby-relaterede lege. Temaet vælges af arrangøren, og er bl.a. afhængig af den vordende mors type og interesser, barnets køn (hvis det kendes), årstiden og bogstaveligt talt 100-vis af andre faktorer. Temaer kan f.eks være prinsesse-tema, forårs-tema, kineser-tema, blomster-tema eller blot baby-tema. Som eksempler på baby-relaterede lege kan nævnes:

  • gæt mavens omfang f.eks ved at tage den tilsvarende mængde toiletpapir fra en rulle
  • blindsmagning af babymad
  • find 10 babyrelaterede ord, f.eks babysitter, hagesmæk, høj stol osv. Byt om på bogstaverne i hvert ord, og del deltagerne op i små hold, der ud fra disse bogstaver skal gætte de rigtige ord.

Babyshowers er dog stadig relativt nyt i Danmark og praktiseres især af personer der har kendskab til amerikanske forhold. I USA kan man købe babyshower-indbydelseskort, babyshower-servietter, babyshower-krus, babyshower-taksigelsesdigte mv., og mange restauranter tilbyder sågar specielle babyshower-menuer, men denne type varer og services forhandles i Danmark kun af enkelte online-shops. I USA er der også set eksempler på de såkaldte Grandma showers, hvor bedsteforældrene får gaver i anledning af det kommende barn i form af f.eks puslemadras, høj stol eller sammenklappelig babyseng, men dette er (endnu) usædvanligt i Danmark. Der er dog ingen tvivl om at fænomenet babyshower har fået fodfæste i Danmark, selvom begrebet indtil videre hovedsagelig kun er kendt af den yngre generation.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg