Bahram Chobin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Bahram Chobin
BahramChobinCoinHistoryofIran.jpg
"Stor konge af Persien"
Regerede 590 – 591
Forgænger Hormizd 4.
Efterfølger Khosrau 2.
Hus Mihrans hus
Død 592
Beskæftigelse Konge
Religion Zoroastrianisme

Bahram Chobin (Chubin, Chobina) (persisk: بهرام چوبین) var en berømt Eran spahbod (persisk hærfører) i slutningen af det 6. århundrede i Persien. Han tilranede sig Sassanid tronen fra Hormizd 4., hvor han herskede i et år kendt som Bahram 6.[1]

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Liv som general[redigér | rediger kildetekst]

Bahram Chobin nedstammede fra Mihrans hus, en af de syv parthiske klaner. Hans første store sejr kom i Herat i 589, som er rapporteret i en række kilder.[2] Han vellykket besejrede en stor tyrkisk hær i den første Persiske-Tyrkisk krig. Efter sigende var Bahrams tropper i undertal af de tyrkiske tropper fra 5-1. Under henvisning til den disciplin og overlegne træning af hans persiske katafrakt-kavaleri, Bahram fanget og besejrede tyrkerne, og dræbte deres leder.

Konge af Persien[redigér | rediger kildetekst]

Efter at have lidt et mindre nederlag i kampen mod det Byzantinske Rige, ydmygede Hormizd 4. ham og sendte ham dametøj. Således han sammen med de vigtigste persiske hær, gjorde oprør mod kongen og marcherede mod Ctesiphon. Hormizd blev dræbt og hans søn, Khosrau 2., ude af stand til at bekæmpe sådan en hær, flygtede til byzantinsk territorium og Bahram sad på tronen som storkonge af Persien.

Nederlag[redigér | rediger kildetekst]

Vinduyih, Khosrau 2.'s onkel, som havde ledsaget ham i eksil, sendes med en stor hær som den byzantinske kejser Maurikios havde beordret. De gik til Armenien for at omringe Bahram, der blev besejret i lavlandet og mistede Ctesiphon. Han trak sig tilbage til Aserbajdsjan, men blev endeligt besejret i Slaget ved Blarathon og flygtede til Centralasien og bosatte sig i Fergana.[3] Men efter et stykke tid blev han myrdet af en snigmorder sendt af Khosrau 2.[4]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Tabari, The History of al-Tabari:The Sāsānids, the Byzantines, the Lakhmids, and Yemen, Vol.V, trans. Clifford Edmund Bosworth, (State University of New York Press, 1999), 311.
  2. ^ Touraj Daryaee, Sasanian Persia:The Rise and Fall of an Empire, (I.B.Tauris, 2010), 31.
  3. ^ Gumilev L.N. Bahram Chubin, pp. 229 - 230
  4. ^ Usanova M. Ismoil Somonii waqfnomasi, p. 29.