7-Eleven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
7-Eleven på Strøget i København
7-Eleven fra Lund i Sverige. Butikkerne har ofte åbent hele døgnet
7-Eleven på Frederiksbjerg i Århus

7-Eleven er en international nærbutikskæde. Det er verdens største kæde af såkaldte convenience stores. Oprindeligt havde de første 7-Elevenbutikker i USA åbent fra 7 til 23 (deraf navnet 7-Eleven), men efterhånden har de fleste åbent døgnet rundt. I Danmark har omkring halvdelen af butikkerne åbent 24 timer i døgnet. Kæden ejes af japanske Seven & I Holdings Co..

7-Eleven findes i over 20 lande, men er mest udbredt i Nordamerika, Asien, Australien og Skandinavien. Skandinavien er altså indtil videre 7-Elevens primære marked i Europa. Her drives 7-Eleven-butikker på franchisebasis af den norske Reitangruppen (der også driver Rema 1000 og kioskkæderne Pressbyrån i Sverige og Narvesen i Norge).

Den første 7-Eleven i Danmark åbnede 14. september 1993TrianglenØsterbro. I første omgang koncentrerede 7-Eleven sig om København hvor brokvartererne og city hurtigt blev dækket af mange butikker. Siden kom Aarhus, Aalborg og Odense til – ligesom der blev åbnet en butik i Roskilde samt en, der dog blev lukket igen, i Hillerød. Butikkerne har primært været placeret på gadehjørner, centralt på steder hvor der kommer mange mennesker. Fra 2005 begyndte to nye strategier – dels åbning af mindre 7-eleven-kiosker i indkøbscentre og trafikknudepunkter, og dels åbning af 7-eleven-butikker på tankstationer (i samarbejde med Q8). Der har dog også tidligere været forsøg med at åbne 7-Eleven-butikker på tankstationer, men de lukkede igen (bl.a. i Husum og Nykøbing Sjælland). i 2008 bliver 63 YX-tankstationer lavet om til Shell med 7-Eleven.

Der var i september 2009 143 butikker i Danmark.

Pr. 1. september 2008 overtog 7-Eleven alle Kort & Godt-butikkerne på Kystbanen. Efterfølgende står 7-Eleven for salg af både kioskvarer og billetter.[1] Nogle stationer fik i denne forbindelse længere åbningstider, og der er blevet døgnåbent på Helsingør Station, Kokkedal Station og Tårnby Station.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]