7-Eleven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
7-Eleven på Strøget i København
7-Eleven fra Lund i Sverige. Butikkerne har ofte åbent hele døgnet
7-Eleven på Frederiksbjerg i Århus

7-Eleven er en international nærbutikskæde. Det er verdens største kæde af såkaldte convenience stores. Oprindeligt havde de første 7-Elevenbutikker i USA åbent fra 7 til 23 (deraf navnet 7-Eleven), men efterhånden har de fleste åbent døgnet rundt. I Danmark har omkring halvdelen af butikkerne åbent 24 timer i døgnet. Kæden ejes af japanske Seven & I Holdings Co..

7-Eleven findes i over 20 lande, men er mest udbredt i Nordamerika, Asien, Australien og Skandinavien. Skandinavien er altså indtil videre 7-Elevens primære marked i Europa. Her drives 7-Eleven-butikker på franchisebasis af den norske Reitangruppen (der også driver Rema 1000 og kioskkæderne Pressbyrån i Sverige og Narvesen i Norge).

Den første 7-Eleven i Danmark åbnede 14. september 1993TrianglenØsterbro. I første omgang koncentrerede 7-Eleven sig om København hvor brokvartererne og city hurtigt blev dækket af mange butikker. Siden kom Aarhus, Aalborg og Odense til – ligesom der blev åbnet en butik i Roskilde samt en, der dog blev lukket igen, i Hillerød. Butikkerne har primært været placeret på gadehjørner, centralt på steder hvor der kommer mange mennesker. Fra 2005 begyndte to nye strategier – dels åbning af mindre 7-eleven-kiosker i indkøbscentre og trafikknudepunkter, og dels åbning af 7-eleven-butikker på tankstationer (i samarbejde med Q8). Der har dog også tidligere været forsøg med at åbne 7-Eleven-butikker på tankstationer, men de lukkede igen (bl.a. i Husum og Nykøbing Sjælland). i 2008 bliver 63 YX-tankstationer lavet om til Shell med 7-Eleven.

Der var i september 2009 143 butikker i Danmark.

Pr. 1. september 2008 overtog 7-Eleven alle Kort & Godt-butikkerne på Kystbanen. Efterfølgende står 7-Eleven for salg af både kioskvarer og billetter.[1] Nogle stationer fik i denne forbindelse længere åbningstider, og der er blevet døgnåbent på Helsingør Station, Kokkedal Station og Tårnby Station.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]