Bangor (Wales)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Bangor (Gwynedd))
For alternative betydninger, se Bangor. (Se også artikler, som begynder med Bangor)
Bangor
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Borgmester Owen Hurcum[1] Rediger på Wikidata
Postnr. LL57 Rediger på Wikidata
Telefonkode 01248 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE GBBNG Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 16.358 (2011)[2] Rediger på Wikidata
 - Areal 6,49 km²
 - Befolknings­tæthed 2.522 pr. km²
Andet
Tidszone Greenwich Mean Time Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Bangor High Street

Bangor er en lille by i Gwynedd i det nordlige Wales. Den er en af Wales mindste byer med status af city i Storbritannien. Af de omkring 20 000 indbyggere er omkring en tredjedel studenter ved Bangor University.

Byen voksede op omkring en domkirke som blev grundlagt af St. Deiniol i starten af 500-tallet. Navnet Bangor stammer fra det kymriske ord for et område; sandsynligvis hentyder det til det område, som domkirken lå på. Den nuværende domkirke er bygget meget senere og er blevet ombygget utallige gange. Bangors stift er et af de ældste i Storbritannien.

Bangor var værtsby for den nationale eisteddfod i 1890, 1902, 1915, 1931, 1940, 1943, 1971 og 2005 samt et uofficielt eisteddfodarrangement i 1874.

Byen er hjemsted for Garth Pier, en mole som, med sine 472 meter, er den næstlængste i Wales og den 9. længste i Storbritannien.

På grund af de hårde økonomiske vilkår i efterkrigstiden forfaldt den og i 1974 var den næsten totalt ødelagt. Det lykkedes dog lokalbefolkningen at redde og den blev en af de tre bedst bevarede moler fra denne periode. Renoveringen foregik i perioden fra 1982 til 1988.

Bangor fodboldhold, Bangor City FC, spiller i den walisiske nationale liga. Bangor City har vundet flere turneringer og mesterskaber og har repræsenteret Wales i europæiske mesterskaber

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wales geografiSpire
Denne artikel om Wales' geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
  1. ^ First non-binary mayor ‘of any city, anywhere’ hailed an ‘example to all’ after winning election aged 22, hentet 13. maj 2021 (fra Wikidata).
  2. ^ www.nomisweb.co.uk (fra Wikidata).