Basketball under sommer-OL 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Soccerball current event.svgDenne artikel indeholder information om en fremtidig sportsbegivenhed
Der kan forekomme spekulativ information, og indholdet kan ændres dramatisk når arrangementet nærmer sig og mere information bliver tilgængelig.
Olympiske ringe

Basketball under Sommer-OL 2020 bliver afviklet over fire konkurrencer med deltagelse af i alt 352 udøvere. Konkurrencerne er den traditionelle holdkonkurrence samt den nye disciplin 3 mod 3, som oftest blot forkortes til 3x3.[1]. Traditionelt basketball var første gang med på det olympiske program ved sommer-OL 1936 i Berlin men kun for herrer. Første gang damerne kom med på programmet var ved sommer-OL 1976 i Montreal.

Turneringsformat[redigér | redigér wikikode]

Traditionel holdkonkurrence[redigér | redigér wikikode]

Til den traditionelle holdkonkurrence er der kvalificeret 12 nationer for såvel herrer og damer. Et hold består af 12 spillere, hvoraf der anvendes 5 spillere på banen af gangen. I hver turnering er holdene fordelt i to puljer med seks hold i hver. De fire bedst kvalificerede i hver fortsætter til slutspillet med kvartfinaler, semifinaler og finale.

3 mod 3[redigér | redigér wikikode]

I den nye 3x3 disciplin er der 4 hold med for både herrer og damer. Hvert hold består af 4 spillere, hvoraf de 3 er på banen samtidig. Kampene spilles udendørs på en bane, der er halv størrelse af de traditionelle basketball baner. Samtidigt spilles der kun med én kurv. Bolden, der spilles med, er speciel og ikke identisk med en normal basketball, da 3x3 er et hurtigere spil. Spillet afvikles meget hurtigt og vinderen er det hold, der først når 21 points eller det hold, der har flest points efter 10 minutter. Der er kun 12 sekunder til hvert angreb, så bolden skifter side hele tiden og spillet fortsætter uden afbrydelser efter hver scoring. Scoren i kampene er generelt som i traditionel basketball, hvor hver bold i kurven giver ét point, hvis der er skudt indenfor 6,75 meter ringen og to points, hvis bolden skydes udenfor ringen. For at en scoring tæller skal bolden have været udenfor 6,75 meter ringen i pågældende angreb. Ud over ovenstående specielle forhold spilles kampene, stort set, efter de samme regler, som traditionel basketball med straffekast, fejl m.v.

Den olympiske turnering[redigér | redigér wikikode]

Herrer hold[redigér | redigér wikikode]

Herrer 3x3[redigér | redigér wikikode]

Damer hold[redigér | redigér wikikode]

Damer 3x3[redigér | redigér wikikode]

Medaljefordeling[redigér | redigér wikikode]

Event Guld Sølv Bronze
Herrer hold
detaljer
Herrer 3x3
detaljer
Damer hold
detaljer
Damer 3x3
detaljer
Placering Land Guld Sølv Bronze Total
1 - - - - -
2 - - - - -
3 - - - - -
Total 4 4 4 12

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Historic day for basketball as 3x3 added to Olympic Program". FIBA hjemmeside. Hentet 14. oktober 2017. 
SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.