Benløse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Benløse er en forstad til Ringsted med 5.065 indbyggere. Den ligger i Benløse Sogn under Ringsted KommuneMidtsjælland.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Benløse var indtil starten af 20. århundrede en almindelig landsby med kirke, købmand og skole omkring et gadekær. Den del af Benløse kaldes i daglig tale Gammel Benløse.

I løbet af det 20. århundrede voksede Benløse sig fra Benløse Runding langs hovedvejene til Roskilde og Holbæk. Siden hen kom der villakvarterer i mellem disse veje og lidt på den anden side også. Efterhånden smeltede den bebyggelsesmæssigt sammen med selve Ringsted kun adskilt af Vestmotorvejen.

I 1960'erne startede porcelænsfabrikken Désirée produktion op, som senere blev flyttet til den nyligt nedlagte skole ved gadekæret.

Benløse var en selvstændig kommune indtil kommunalreformen i 1970.

I 1970'erne blev det lille indkøbscenter Benløsecenteret (nu Nordcentret) bygget samtidig med boligblokkene Benløseparken. I samme periode blev den første del af Vestmotorvejen fra Køge til Ringsted åbnet og i 1990'erne videreført til Slagelse, der derved blev en effektiv grænse mellem Ringsted og Benløse.

I 2000'erne er der udstykket mange grunde til villaer og anden lav bebyggelse mod nord og øst for det eksisterende Benløse, så bydelen fortsat vokser. I mellem villakvarteret ved Smålodsvej og op mod gammel Benløse blev en ny skov etableret i 1999 med navnet Benløse Byskov. Skoven er en del af Benløse Skov, der skal være med til at beskytte grundvandet, som blandt andet bliver brugt som drikkevand i Københavns Kommune.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Benløse Floorball Club gør sig nationalt gældende inden for sporten floorball med en sølvmedalje i herreligaen i 2014 som bedste resultat.

Lokationer[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°28′N 11°48′E / 55.467°N 11.800°Ø / 55.467; 11.800