Blåhøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Blåhøj
Blåhøj folkeKirke Stien "Den skæve bane" til Grindsted
09-03-16-h2 Blåhøj (Ikast Brande).jpg Diagonalbanen124BlåhøjStationsvej.JPG
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ikast-Brande Kommune
Sogn Blåhøj Sogn
Postnr. 7330 Brande
Demografi
Blåhøj by 365[1] (2020)
Kommunen 41.369[1] (2020)
 - Areal 736,41 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.ikast-brande.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg Blåhøj er også en bebyggelse i Varnæs Sogn, se Blåhøj (Aabenraa Kommune)

Blåhøj er en by i Midtjylland med 365 indbyggere (2020)[1], beliggende 10 km nordøst for Sønder Omme, 18 km nord for Grindsted, 15 km vest for Give og 11 km sydvest for Brande. Byen ligger i Ikast-Brande Kommune og hører til Region Midtjylland.

Blåhøj ligger i Blåhøj Sogn. Blåhøj Kirke ligger i Blåhøj Kirkeby 1 km øst for Gammel Blåhøj, der ligger på landevejen mellem Brande og Sønder Omme. De to landsbyer ligger 3 km sydvest for stationsbyen Blåhøj.

Blåhøj Skole har 90 elever, fordelt på 0.-6. klassetrin. Den har ledelse fælles med Dalgasskolen i Brande. I forbindelse med skolen er der SFO og den udvidede fritidsordning Kernehuset med 80 børn fra knap 3 år til og med 5 klasse.[2]

Blåhøj Hallen og Blåhøj Multihus ligger tæt ved skolen. Multihuset blev taget i brug 1. april 2005 efter 4 års ihærdig indsats, bl.a. med frivilligt arbejde og økonomisk støtte fra lokalbefolkningen. Det kan bruges som festsal med plads til 120 personer eller til konferencer, møder og kulturarrangementer.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Blåhøj havde stationDiagonalbanen 1917-71. Stationen blev anlagt på åben mark, men der voksede en by op omkring den. Stationsbyen overtog navnet Blåhøj, og landevejsbyen skiftede navn fra Blåhøj til Gammel Blåhøj.

Blåhøj har gang- og cykelsti til Brande og Grindsted på Diagonalbanens tracé, som stien dog ikke følger gennem det gamle stationsterræn i Blåhøj. Stien hedder Den skæve bane efter et af Diagonalbanens kælenavne i folkemunde. Stationsbygningen i Blåhøj er revet ned.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Dalgasskolen Blåhøj Skole
  3. ^ Blåhøj Multihus