Brande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Brande. Der er også andre byer med dette navn, se Brande (flertydig).
Brande
RemisenBrande Brande Højskole
RemisenBrande 01.jpg Brande Højskole.jpg
Brande - Storegade.jpg
Storegade med kirken i baggrunden
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Ikast-Brande Kommune
Sogn Brande Sogn
Postnr. 7330 Brande
Demografi
Brande by 7.398[1] (2020)
Kommunen 41.369[1] (2020)
 - Areal 736,41 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.brande.dk
Oversigtskort

Brande er en by i Midtjylland med 7.398 indbyggere (2020)[1], beliggende 12 km sydvest for Ejstrupholm, 14 km nordvest for Give, 26 km syd for Herning og 26 km syd for Ikast. Byen ligger i Ikast-Brande Kommune og hører til Region Midtjylland.

Brande Å løber gennem byen - bl.a. gennem Anlægget - og udmunder 3 km nordvest for byen i Skjern Å. Denne løber på sin vej nord om byen gennem to opdæmmede søer. Vest for Brande ligger Brandlund Bakker. 5 km nord for byen starter et større hedeområde.

Bestseller, Brandtex, Biomar og Siemens Wind Power har hovedsæde i Brande. Byen huser også en del mellemstore virksomheder.

Bestseller offentliggjorde i 2018 planer om opførelse af en ny nordøstlig bydel, Bestseller Village & Tower, og en kommende højhusbygning Bestseller-tårnet på 317 meters højde.[2][3]

Kirker[redigér | redigér wikikode]

Brande ligger i Brande Sogn. Brande Kirke, som stammer fra sidste halvdel af 1100-tallet, ligger i byen. I 1972-74 blev Baptistkirken opført af menighedens egne medlemmer ved hjælp af genbrugte bygningssten og andre materialer direkte fra naturen.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Ved Centerparken findes egnsmuseet Brande Museum, som er et historisk museum med udstillinger af stenalderkultur og tekstilproduktion i Midt- og Vestjylland.

I 1969 blev Brande udnævnt til Årets By i Jyllands-Posten. Æresflisen, der fulgte med, blev i første omgang placeret på det daværende rådhus. Den er senere nedlagt i flisebelægningen på Torvet.

Desuden er Brande kendt for sine moderne vægmalerier, folk valfarter hvert år til Brande for at se netop disse kunstværker.[4]

Gavlmalerier[redigér | redigér wikikode]

I 1968 besluttede man at sætte arkitektonisk kulør på byen ved at få en række kunstnere, bl.a. Kaj Führer, Poul Agger, Hans Christian Rylander og Knud Bjørn-Knudsen til at lave farvestrålende gavlmalerier på byens husgavle.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Brande har været stedbetegnelse i 800 år og stammer fra de afbrændinger af skov og hede, som man foretog for at opdyrke jorden. Brande var kun en håndfuld gårde samt præstebolig og degnebolig, da der i 1800-tallet kom landevej og blev bygget kro.

I 1879 blev byen beskrevet således: "Brande med Kirke, Skole, Præstegaard, Veirmølle, Kro, Kjøbmandshandel og Farveri".[5]

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Brande (1329: Brønyld, 1340: Brunld, 1524: Bronlø), ved Landevejen, med Kirke, Præstegd., Skole, Missionshus (opf. 1898), Forsamlingshus (opf. 1888), Lægebolig, Sparekasse (opr. 1873; 31/3 1900 var Spar. Tilgodeh. 147,042 Kr., Rentef. 4 pCt., Reservef. 8773 Kr., Antal af Konti 914), Andelsmejeri, Købmandshdlr., Bagerier, Farveri, Kro, Markedsplads (Marked i Aug. og Sept.) og Postekspedition".[6]

Jernbanen kom til Brande i 1914, og i 1920 var Brande Station blevet det knudepunkt, hvor de to jyske diagonalbaner krydsede hinanden: Vejle-Holstebro-banen, som stadig findes, og Langå-Bramming-banen, som blev nedlagt i 1971. På dens tracé går nu cykel- og gangstien Den skæve bane fra Blichersvej i Brande til Grindsted. Et andet levn fra tiden som jernbaneknudepunkt er den gamle rundremise med 14 lokomotivspor. Den er nu restaureret og indrettet som kultur- og konferencecentret RemisenBrande på Gammel Arvadvej.

Med jernbanen voksede Brande til en købstadslignende stationsby uden dog at blive købstad. Der kom sygehus, biograf og teknisk skole. Efter 2. verdenskrig voksede befolkningstallet også pga. brunkulsproduktionen i de nærliggende Søby Brunkulslejer. Brunkulstogene kørte fra Fasterholt Station via Brande til Vestkraft i Esbjerg og Midtkraft i Aarhus, sidstnævnte helt til slutningen af 1960'erne.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Brande Højskole henvender sig især til voksne og unge med læse- og skrivevanskeligheder, til skoletrætte unge og til indvandrere.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]