Prostata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Blærehalskirtel)
Gå til: navigation, søg
Mandens kønsorganer:
1. urinblære, 2. kønsben, 3. penis, 4. svulmelegeme, 5. glans, 6. forhud, 7. urinrørsmunding, 8. colon sigmoideum, 9. endetarm, 10. sædblære, 11. ductus ejaculatorius, 12. prostata,13. Cowpers kirtel, 14. endetarmsåbning, 15. sædledere, 16. bitestikel, 17. testikel, 18. pung

Prostata (blærehalskirtlen) har form og størrelse som en ægte kastanje, dvs. den er godt to cm. i diameter. Den sidder lige under mandens urinblære, og urinrøret løber igennem den. Den normale prostata vejer 25 gram og består egentlig af mange små kirtler, som producerer hovedparten af sædvæsken.

De fleste organer bliver mindre med alderen, men prostata har en tilbøjelighed til at vokse og udvikle en godartet forstørrelse (hyperplasi). Det mandlige kønshormon testosteron stimulerer væksten. Den godartede forstørrelse af prostata er ikke kræft, men den kan klemme på urinrøret og give problemer med vandladningen. Forstørrelsen begynder ofte i 50-års-alderen og kan behandles med medicin eller operation.

Hvis man undersøger hele prostata nøje under mikroskop, vil man meget hyppigt finde kræftlignende celleforandringer; hos mere end 30% af mænd over 50 år, og hos 80-årige i op til 80% af tilfældene.

Anatomi Stub
Denne artikel om anatomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.