Prostata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mandens kønsorganer:
1. urinblære, 2. kønsben, 3. penis, 4. svulmelegeme, 5. glans, 6. forhud, 7. urinrørsmunding, 8. colon sigmoideum, 9. endetarm, 10. sædblære, 11. ductus ejaculatorius, 12. prostata,13. Cowpers kirtel, 14. endetarmsåbning, 15. sædledere, 16. bitestikel, 17. testikel, 18. pung

Prostata (blærehalskirtlen (12)) har form som en ægte kastanje og er godt to cm i diameter. Den sidder lige under mandens urinblære, og urinrøret løber igennem den. Den normale prostata vejer 25 gram og består egentlig af mange små kirtler, som producerer hovedparten af sædvæsken.

De fleste organer bliver mindre med alderen, men prostata har en tilbøjelighed til at udvikle en godartet forstørrelse (hyperplasi). Det mandlige kønshormon testosteron stimulerer væksten. Den godartede forstørrelse af prostata er ikke kræft; den kan klemme på urinrøret og give problemer med vandladningen. Forstørrelsen begynder ofte i 50-års-alderen og kan behandles med medicin eller operation.

Ved at undersøge prostata i mikroskop ses kræftlignende celleforandringer hos mere end 30% af mændene over 50 år - og op til 80% ved 80-årige.


AnatomiSpire
Denne artikel om anatomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.