Blumøller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Blumøller
Virksomhedsform A/S
Grundlæggelse 1835
Grundlægger(e) Nicolai Niemann Blumensaadt
Lukket 2010
Produkt(er) Personlig pleje og rengøring
Omsætning 650 mio. (2008)
Medarbejdere 150 (2005)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

A/S Blumøller var en dansk producent og distributør af produkter til rengøring og personlig pleje. Virksomheden blev i 2008 solgt til dagligvaregiganten Sara Lee og i 2010 solgt til Unilever, som driver den resterende del af aktiverne gennem Unilever Danmark. I 2008 omsatte selskabet for 650 mio. kr. Virksomheden havde hovedsæde i Middelfart og produktion i Odense. Samlet beskæftigede Blumøller ca. 150 ansatte (2005).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Nicolai Niemann Blumensaadt grundlagde i 1835 en lille sæbefabrik med tilhørende butik i Odense. Efter 2. verdenskrig blev produktionen udvidet til at omfatte vaskemidler, og fra 1950'erne lanceredes flere mærkevarer, der efterfølgende kom til at spille en væsentlig rolle for selskabet. I 1957 fusionerede N. N. Blumensaadt med en anden sæbefabrik, H. C. Møllers Eftf., og det nye selskabet fik navnet A/S Blumøller.

I 1965 sendtes vaskemidlet Bio-Tex på gaden, hvilket medførte stor vækst for virksomheden. Produktet er den dag i dag et af de mest populære. Samme år blev virksomheden opkøbt af den hollandskejede Akzo-koncern. Porteføljen af mærkevarer blev i 1970 udvidet med Finitex (skyllemiddel), Probat (gulvrens), Closan (toiletrens) og Neutral (vaskemidler og personlig pleje). Sidstnævnte, som er en serie uden parfume, udvikles i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Endelig blev tandpasta-mærket Zendium lanceret i 1980.

Akzo-koncernen solgte i 1987 hele sin konsumentdivision, herunder Blumøller, til den amerikanske dagligvarekoncern Sara Lee Corporation. Efter overtagelsen lancerede Blumøller flere af Sara Lees andre mærker – Sanex (personlig pleje), Kiwi (skopleje) og Ambi-Pur (luftfriskere).

Markedsandele[redigér | redigér wikikode]

Ifølge AC Nielsen/AIMs MAT-indeks pr. marts 2008 var Blumøller markedsledende på virksomhedens fire hovedområder:

  • Vaskemidler (bl.a. Bio-Tex, Persil, Finitex og Neutral): 40,6 procent
  • Toiletmidler og luftfriskere (Closan og Ambi-Pur): 44,4 procent
  • Mundhygiejne (Zendium): 26,5 procent
  • Personlig pleje (bl.a Williams, Neutral og Sanex): 15,3 procent

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]