Borup Kirke (Randers Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Borup Kirke
Generelt
Opført o. 1100
Geografi
Adresse Borup Byvej 83,
8920 Randers NV
Sogn Borup Sogn
Pastorat Hornbæk-Tånum-Borup-Kousted-Råsted Pastorat
Provsti Randers Søndre Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Randers Kommune
Eksterne henvisninger
www.defemsogne.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Borup Kirke. (Se også artikler, som begynder med Borup Kirke)

Borup Kirke ligger i landsbyen Borup, ca. 5 km NV for Randers (Region Midtjylland). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå den i Århus Amt, og indtil Kommunalreformen i 1970 i Støvring Herred (Randers Amt)

Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. Syddøren er stadig i brug og har bevaret ydre buestik og indre retkantet indfatning, norddøren er tilmuret, men har i det ydre bevaret bueslag og profilerede kragsten. Sydsidens mure er omsatte i nyere tid, i korgavlen og i nordmuren er bevaret romanske vinduer.

Tårnet er opført i sengotisk tid, våbenhuset er helt ombygget i 1892. Sydkapellet er opført i sengotisk tid men blev omdannet til gravkapel af P. von Sprechelsen i 1692. Kirken blev restaureret i 1906.

Kirkerummet

I sengotisk tid fik kor og skib indbygget krydshvælv. Korbuen er bevaret med kraftigt profilerede kragsten. Altertavlen er fra o.1690 og skulle være skåret af Essenbæk-snedkeren Peder Jensen. Prædikestolen bærer årstallet 1612. På nordvæggen hænger et epitafium over provst Jørgen Sørensen (død 1602) og hustru.

Den romanske granitfont har løvefigurer på kummen.

I våbenhuset står en runesten - Borup-stenen - der blev fundet da man i 1995 foretog en omlægning af stenbelægningen omkring kirken, hvorunder stenen blev fundet under den tilmurede norddør, hvor den lå med runesiden opad.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion