Brassband

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Et brassband

Et brassband er et orkester af musikere, der primært spiller på messinginstrumenter og slagtøj. Den britiske form for brassband, der er den mest udbredte i Danmark, opstod under industrialiseringen i England, hvor arbejderklassen begyndte at få mere fritid. Derfor arrangerede industrivirksomhederne orkestre, der kunne holde arbejderne væk fra vold og druk. Oprindelsen ses stadig tydeligt, idet mange engelske bands stadig har navn efter kulminer eller stålværker. Kombinationen af kulminer og brassband er også hovedtemaet i filmen "Brassed Off"[1] med bl.a. Ewan McGregor.

I brassbandkulturen er der en stærk konkurrence-tradition. I Danmark afholdes der konkurrencer af forskellig art. Bl.a. et årligt Danmarks-mesterskab, hvor vinderen går videre til deltagelse i Europa-mesterskaberne.

Der spilles alt fra pop-numre, omskrevne klassiske værker, originale brassband kompositioner, swing og jazz.

Instrumenter[redigér | redigér wikikode]

Det britiske brassband består af

 • Eb-Cornet (eller sopran Cornet). Brassbandets øverste stemme. Spiller som regel overstemmer og har til opgave at støtte solocornet-gruppen i det høje toneleje.
 • Cornetter i Bb, som regel den melodiførende gruppe. Ideelt set er der 9 af dem, 10 med Eb cornetten, men det er ofte set, at der er flere. Cornetten minder meget om trompeten, men har en blødere klang.
 • Flygelhorn. Med en lidt rundere klang end overstående, er det oplagt med bløde soloer til denne stemme. Besat af en enkelt.
 • Horn i Eb (også kaldet for althorn, eller tenorhorn internationalt). Horngruppen, som dækker det midterste af band-lyden, sammen med baritonerne er de med til at skabe den særlige brassband lyd. Hornene er ofte hensat til at spille efterslag i marcher. Der er 3 hornstemmer, som hver dækkes af en musiker.
 • Baritone i Bb. Stemmer lidt dybere end althornene og har en blødere klang. Baritonerne er brassbandets askepot, oftest overset, men dybt uundværdlig; først nu er repertoiret for solo bariton ved at blive udforsket. Der hører 2 baritoner til et Brassband.
 • Trombone (trækbasun). I brassbandet er der 3 forskellige trombonestemmer, der hver bliver spillet af en enkelt musiker. Det hænder dog at der er flere med. Tromboner har den unikke egenskab at kunne lave rigtig glissandoer.
 • Euphonium. Brassbandets "cello". Det er et soloinstrument med mange forskellige opgaver.

Euphoniets lyd er mere "fed" end en baritone. 2 Euphonier skal der til, for at dække de mange opgaver.

 • Eb-Tuba. De 2 Eb-tubaer, der hører til et Brassband, skal dække over den lidt mere melodiske del af tubalyden, men de arbejder gerne sammen med Bb-tubaerne, for at lave en bas lyd, der kan "vække de døde".
 • Bb-Tuba. Orkesterets dybest klingende instrument. Fundamentet i brassbandet. Bb-tubaen har oftest de helt elementære baslyde, det siges ofte at Bb-tubaen skal ikke høres, de skal mærkes!

Cornetgruppen består som regel af 2. og 3. cornet(er), Re-piano cornet(1-2), Solo cornet (som regel 4, helst 5), og Eb Soprano Cornet.

Opgaver i Cornet gruppen:

 • Eb Soprano Cornet. Spiller overstemmer, skal støtte Solocornetterne i højden.
 • Solocornetter. Spiller som regel melodien eller 1. stemmen.
 • Re-Piano Cornet, Skal generelt bare støtte Solo cornetterne, Re-Piano Cornetterne spiller typisk det samme som solocornetterne, bare en oktav under.
 • 2. Cornet. Spiller 2. stemme.
 • 3. Cornet. Spiller 3. stemme.

Instrumenter der stemmer i Eb: Eb-cornet, Althorn, Eb-tuba

Instrumenter der stemmer i Bb: Cornet, Flygelhorn, Bariton, Euphonium, Trombone og Bb-tuba.

Percussioninstrumenter medvirker som regel også til opbygningen af et brassband, og alt efter bandets størrelse og kunnen, kan der være mange forskellige percussioninstrumenter med. Et typisk brassband har 3-4 percussionister, der hver har en eller flere instrumenter at skulle udfylde. Hvis brassbandet spiller overvejende klassisk musik (som eks. Black Dyke Brass Band fra England), vil der sandsynligvis indgå flere koncertpercussioninstrumenter. Disse "klassiske" percussioninstrumenter er bl.a.; Klokkespil, bækkener, stortromme (bassdrum), pauker, osv.

Et brassband ledes som regel af en dirigent, der holder takten, som i et symfoniorkester.

Originalværker for brassband[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]