Bruger:Aesbech/sandkasse

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Essay.svg

  Dette er Aesbechs brugersandkasse. En brugersandkasse er en underside til brugerens brugerside. Den fungerer som et test- og udviklingsområde for brugeren og er ikke en encyklopædisk artikel.

  Andre sandkasser: Wikipedias Sandkasse | Skabelonsandkassen.

  Stige Ø
  Odense Kanal 1.JPG
  Odense Kanal udsigt mod Stige Ø
  Geografi
  Sted Odense Fjord
  Koordinater 55°26′55″N 10°25′44″Ø / 55.44861°N 10.42889°Ø / 55.44861; 10.42889
  Administration
  Land Danmark
  Kommune Odense Kommune
  Demografi
  Folketal 0
  Befolknings­tæthed 0/km²
  Stige Ø

  Stige Ø er en kunstigt skabt ø, der ligger mellem Odense Kanal og Odense Fjord. Den får sit navn fra byen Stige i udkanten af Odense. I dag er øen et rekreativt område indrettet til en række forskellige aktiviteter og formidling af naturen i og omkring Odense Fjord. Øen har tidligere været losseplads, affaldet ligger i dag under et tykt lag jord og bruges til udvinding af naturgas.

  Historie[redigér | rediger kildetekst]

  Stige Ø opstod i forbindelse med udgravningen af Odense Kanal fra 1796-1803 og blev gjort større i forbindelse med en udvidelse af kanalen i 1904.[1] I slutningen af 1800-tallet og frem til 1950 var øen et yndet mål for søndagsture, hvor færgeruter forbandt Odense og Klintebjerg med stop ved Stige Ø.

  Søpavillonen[redigér | rediger kildetekst]

  I 1894 blev Stige Badeetablissement stiftet og byggede i 1897 Stige Badehotel også kendt som Søpavillonen. Herfra blev der drevet både badeanstalt og restaurant. I 1938 overtog tivoliejeren Bech Daucke Søpavillonen og han fik hurtigt en god aftale med bådfarten på Odense Kanal, som gjorde det let at komme til øen i forbindelse med hans cirkusforestillinger og andre arrangementer på øen.[1] Blandt andet afholdtes der i juni 1938 et stort Sankthans arrangement med bål og fyrværkeri under overskriften "Stige Ø Brænder!".[2]

  I 1942 lejede Odense Sejlklub Stige Ø af Odense Kommune og i den forbindelse købte de også Søpavillonen, med henblik på at drive restaurant og klubhus og stiftede herved A/S Stige nye Badeetablissement. Bestyrelsen blev væltet ved en ekstraordinær generalforsamling på grund af utilfredshed med hvordan denne havde håndteret en del unge medlemmer, som foretog sig mindre pæne ting i beruset tilstand. Ved den efterfølgende ordinære forårsgeneralforsamling i 1943 valgte Odense Sejlklub at trække sig fra A/S Stige nye Badeetablissement.[3]

  Søpavillonen var også rammen for en modstandsaktion under 2. verdenskrig. En dramatisk likvidering var planlagt natten mellem den 16. og 17. november 1944. Her havde modstandsbevægelsen fået en opringning om, at fire "mistænkelige" unge mennesker opholdt sig i Søpavillonen på Stige Ø og regnede med, at de ville afholde et møde med stikkere. Tre modstandsgrupper på hver fem mand tog derfor ud og anbragte to bomber i vejen hhv. broen ud til øen. Derefter skjulte grupperne sig og ventede på de formodede stikkere, men i stedet viste det sig, at de mistænkelige personer i pavillonen afventede ca. 100 SS-soldater med maskinpistoler. Heldigvis for de tre modstandsgrupper nåede de i tide at få besked om dette fra en kontakt på Skibhusvej. Selv havde de kun 12 maskinpistoler i alt og de besluttede at opgive bombesprængningerne pga. det ulige styrkeforhold. I stedet forsøgte de at bryde gennem SS-troppernes linier og komme helskindet tilbage over kanalen igen. Det lykkedes da også, men først efter "en del skyderi". De tre modstandsgrupper undslap dels i båd, dels ved at svømme; ifølge rapportøren "Henning" var vandet ikke koldt.[4]

  Øens status som rekreativt område fik en symbolsk ende da Søpavillonen brændte ned til grunden natten til d. 17. november 1950. Lejerne var på dette tidspunkt familien Friis-Larsen, som måtte springe ud af vinduet for at undgå flammerne. En efterforskning gik i gang og politiet og andre eksperter vurderede at branden ikke var påsat, men at den mest sandsynlige forklaring var en kortslutningen i Søpavillonens ledningsnet.[5] Søvpavillonen åbnede igen i 2012, som et ishus på Stige Ø.

  Sortehusene[redigér | rediger kildetekst]

  Sortehusene er en klynge af små huse som bruges som fritidskoloni for fiskere, jægere og forhenværende værftsarbejdere på Lindøværftet. Husene er bygget af træ, tjærepap og andre genbrugsmaterialer. Det første hus blev opført først i 1900-tallet og klyngen voksede siden støt. I begyndelsen af 1960'erne var antallet af huse nået op på 63. Selvom byggeriet ikke var godkendt af myndighederne, opkrævede Odense Kommune en symbolsk husleje på 2 kr. pr. hus om året. Mange af husene var fast beboede, til trods for at de hverken havde elektricitet eller indlagt vand.

  I maj 1966 modtog beboerne i Sortehusene et brev om at de skulle fraflytte deres huse senest oktober samme år, primært på grund af brandfaren. Allerede et par år tidligere havde han givet kommunen en alvorlig henstilling om at få gjort noget ved Sorthusene, netop fordi de var yderst brandfarlige. Dertil kom meldinger fra amtslægen om, at alene de dårlige sanitære forhold var grund nok til at sløjfe kolonien. Og i øvrigt stred den mod samtlige bestemmelser om byggeri. Både brandkommissionen og sundhedskommissionen havde i mange år forsøgt at få fjernet husene. Boligkommissionens formand, udtalte, at det først og fremmest handlede om at undgå den "rædselsbegivenhed" som en brand i Sorthusene ville være. Desuden var de sanitære forhold under al kritik. Alene manglen på vand og kloakering var grund nok til at kræve husene fjernet.[6]

  I dag bliver hytterne brugt som et fristed for indbyggere i Odense.[7]

  Losseplads[redigér | rediger kildetekst]

  Naturområde[redigér | rediger kildetekst]

  Natur[redigér | rediger kildetekst]

  I første halvdel af 1900-tallet var Stige Ø et populært udflugtsmål for odenseanere, og der var blandt andet bygget en lille træpavillon – også kaldet badehotel på øens sydspids. Frem til 1950, hvor pavillonen brændte, var der rutebådsfart fra havnen i Odense til området.

  I 1967 blev området omdannet til losseplads, og frem til og med 1994 er der blevet deponeret omkring 10 millioner kubikmeter blandet affald.

  Odense Kommune bevilgede i perioden 2008-2010 15 millioner kroner til udviklingen af området, og Stige Ø er nu omdannet til et stort aktivitets-, rekreations- og naturområde.

  Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Larsen, Rasmus S. "Historien om Stige Ø" (PDF). Hentet 23 oktober 2017.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  2. ^ "Stige Ø Brænder!". Fyens Stifstidende. 22 juni 1938.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  3. ^ Brodersen, Sv.J. "Odense Sejlklub 75 års Jubilæumsskrift" (PDF). Hentet 23 oktober 2017.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  4. ^ Hæstrup, Jørgen (1979). Krig og besættelse Odense 1940-1945. Odense Kommune.
  5. ^ "Pavillonen paa Stige Ø brændt". Fyens Stifstidende. 17 november 1950.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  6. ^ "Stige Ø - Sortehusene".
  7. ^ Odense Kommune - Sortehusene