Bruger:Danmarkseksperten/Vokseværket

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tårne er en meget speciel del af danmarkshistorie. Derfor er der en umiddelbart ukendt, men stadig særdeles vigtig tidsperiode. Nemlig: "Vokseværket".


Vokseværket var en periode i Danmark fra år 1811 - 1877. Perioden er kendt for sine mange tårne og høje bygninger. En af de mest kendte bygninger fra den tidsperiode er nok tårnet på toppen af Himmelbjerget.

Grunden til den eksploderende mængde af tårne, kom af en senfølge af enevældens fald i Danmark. Folket havde en helt anden mening end kongen. Det var stjerneklart at se at det eneste folket ville have var høje bygninger, altså tårne.

Johan Thomas Lundbye - Gåsetårnet i Vordingborg

En af de store inspirationer og nok også noget af det der gjorde at folket blev så interesseret i tårne var J.TH Lundbye´s maleri. Hvis man ikke var interesseret i tårne før dette maleri så blev man det i hvert fald. Folk var ellevilde!!


Vokseværket blev nødt til at stoppe i 1877, da der ikke var flere penge til at bygge af i statskassen. Det Moderne Gennembrud tog hårdt på kærligheden til tårne, da folk mente at tårne hørte en mere nationalistisk tid til.

Perioden er efterfølgende blevet kaldt Vokseværket, da folks interesse voksede for voksende høje bygninger. Vokseværket sidder stadigvæk som en glad tidslomme i danmarkshistorien, og inden for de seneste par år har man kunne se en voksende interesse for at bygge tårne, dog nu med privat investorer i mente. Et af eksemplerne vi kan se i dag er "Skovtårnet" i Gisselfeld. Skovtårnet er en del af Camp adventure og et symbol og monumentdanskernes tabte kærlighed til tårne.