Bruger:Poul Arnedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lasse Bæhring[redigér | rediger kildetekst]

Lasse Bæhring (født 1963 i København) er vokset op i Farum tæt på København i en periode, hvor byen voksede fra nogle få tusinde indbyggere til de 20.000 den er i dag. Her var marker, skove, æbleplantager og søer, hvor han tilbragte en stor del af sin barndom, uden at forældrene blandede sig.

Denne vekselvirkning mellem frihed, byudvikling og natur kom til at præge ham og smeltede sammen i hans udtryk, så han f.eks. ofte tegnede blomster bygget af mursten med motorveje på bladene. Og sådan er det stadigvæk for Lasse Bæhring, der altid har en organisk teknik eller urban decay-vinkel i sine værker. Han arbejder ikke efter nogen speciel kunstteori, men ser sig selv som et naturtalent, som man skal lade få frit løb. ”Keep it simple, se hvad der dukker op under vejs og yd dit ypperste” er hans mantra.

Han tegnede hele sin barndom, og i slutningen af sin skoletid blev han sendt til tegneundervisning hos H.C. Høier to aftener om ugen. For et naturtalent skal bruge skoling og disciplin, mente hans forældre, og som 18 årig havde han sine første udstillinger.

Gennem sin far, Max Bæhring kom han i kontakt med Georg Jensens Sølvsmedje, hvor han som 18-årig og fra 1981 til 85 kom i lære som korpussølvsmed. Her gennemgik han, hvad mange betragter som verdens bedste sølvsmedeuddannelse. På Georg Jensen lærer man faget fra bunden. Lærlinge deltog som udgangspunkt ikke i produktionen, men var kun forpligtet til at lære alt om sølvsmedefaget. Produktionen kom bagefter.

Efter læretiden arbejdede Lasse Bæhring i Georg Jensens sølvsmedje 4 år, hvor han udover at undervise lærlinge hovedsageligt udførte de moderne designs af Henning Koppel, Torun Bülow-Hübe, Verner Panton, Knud Holscher og Ole Bent Pedersen. Alle kunstnere der har sat spor i hans egne designs.

Denne kombination af håndværk, design, undervisning og organisation har præget Lasses karriere siden.

I 1989 blev Lasse Bæhring optaget på Guldsmedehøjskolen som var sølvsmedefagets 2-årige designuddannelse (og svarede til en master-uddannelse). Dette var et første og centralt vigtigt frirum i hans kunstneriske udvikling.

Lasse Bæhring har flere gange udtalt, at han er ”født kunstner og uddannet håndværker” - og i den rækkefølge!

Fra 1991 til 1993 arbejdede han igen hos Georg Jensen, men på nedsat tid så han samtidig fik mulighed for flere dage om ugen på eget værksted også at arbejdede på sine egne designs.

Efter deltagelse i et par udstillinger og konkurrencer vandt han i 1993 Hetsch-medaljen første gang. Herefter forfulgte han sin egen karriere på fuld tid på eget værksted, og blev optaget i værkstedsfællesskabet Okker Otte på Indre Østerbro i København, hvorfra han siden har kørt sin karriere med en 3 års afstikker til Sjødahl Silver i Københavns Læderstræde.

Lasse Bæhring har i sin karriere deltaget i langt over 100 udstillinger og projekter både nationalt og internationalt, og i de senere år næsten udelukkende internationalt, hvor markedet for luksuriøse sølvgenstande er meget stærkere end i Danmark. Siden 2010 er tiden gået med mange aktiviteter i England, Tyskland og Holland. På disse markeder findes der messer, som præsenterer den ypperste kunst rettet mod private samlere og forbrugere. Her præsenteres værker af Pablo Picasso, Alberto Giacometti og René Lalique side om side med egyptiske statuer og afrikansk figurer.

Det er her, Lasses Bæhrings arbejder hører til, og den bestræbelse er central i alle hans aktiviteter. Han har været gæstekunstner på Royal College of Art i London og promoveret sølvkunst på Victoria and Albert Museum hvor han også har værker i museets samling.

Siden 2018 har han haft et løbende resident artist-projekt ved Fox Silver i London. Indledningsvis støttet af Statens Kunstfond, og siden videreført af Bæhring selv i samarbejde med Fox Silver. Dette residency har yderligere styrket hans internationale netværk. Det har dels ledt til invitation til workshop ved Malcolm Appleby (OBE) i Skotland og messedeltagelse i München, Køln og Luxemburg arrangeret af en tysk gallerist.

2020-21 satte Covid-19 en effektiv stopper for planlagt messedeltagelse i flere europæiske storbyer, egen stand i Goldsmiths North i Sheffield og workshop ved Kevin Grey i Birmingham.

Det er dog delvist blevet opvejet af, at internettet efterhånden også er blevet en del af markedet i den ellers konservative luksusbranche for sølvsmedekunst. Derfor dukker dukker der jævnligt forespørgsler op fra især det internationale publikum, men også det danske. På Koldinghus, som er Danmarks traditionelle sølvmuseum, kan man bl.a. se en video om tilblivelsen af en af Lasse Bæhrings sølvkander, som er blandt hans seneste bestillingsarbejder.

Ud over sin egen karriere har Lasse Bæhring også gjort en indsats gennem frivilligt fagligt arbejde, undervisning og foredrag. Fra 2004 og 16 år frem var han formand for udstillingsgruppen Danske Sølvsmede, ligesom han har været medlem af sølvrådet på Koldinghus, styrelsesmedlem i Kjøbenhavns Guldsmedelaug af 1429 og deltaget i en del andre nationale indsatser for sølvsmedekunst. Samtidig holder han gerne foredrag om sølvkunsten og viser praktiske eksempler på, hvordan han og hans kolleger udøver deres fag.

Blandt Bæhrings aktiviteter er også, at han er blevet betroet vedligeholdelse af Royalt, Nationalt, Religiøst og Internationalt nyt og antikt sølv gennem bl.a. Amalienborgmuseet, Nationalmuseet, Københavns Synagoge og Norges Nasjonalbiblioteket.

Samtidig findes hans arbejder i nogle af landets fineste samlinger som Designmuseum Danmark, Koldinghus, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Statens kunstfond og i private samlinger hos Dronning Margrethe II, Mærsk Mc-Kinney Møller samt en del anonyme samlinger.

Lasse Bæhring er den eneste danske sølvsmed, der har modtaget både Skt. Loye prisen fra Kjøbenhavns Guldsmedelaug af 1429 og Karl Gustav Hansen Prisen fra Koldinghus, som begge er de to højeste danske faglige hæderspriser. Herudover har han modtaget to Hetsch-medaljer samt i 2007 hæderslegatet fra Ole Haslunds Kunstnerfond. I forbindelse med Haslunds legat lød begrundelsen: "I anerkendelse af en stor og vedholdende kunstnerisk indsats, som med klassisk udgangspunkt på fornemmeste vis har været med til at forny dansk sølvkunst. Hæderslegatet gives envidere i annerkendelse af en stor og vigtig faglig indsats, bl.a. som formand for Sølvsmedegruppen".

Lasse Bæhring blev 2003 optaget i Kraks Blå Bog i kolonnen ved siden af hans far Max Bæhring.

Lasse Bæhring  .  Udvalgte Exempler.   Uddannet Sølvsmed fra Georg Jensen Sølvsmedie 1981-85; Sølvsmed på Georg Jensen Sølvsmedie 1985-89/1991-93; Guldsmedehøiskolen (MGH) 1989-91; Eget værksted fra 1993-; Formand Danske Sølvsmede 2004-2020; Modtager af; Sankt Loye Prisen, Karl Gustav Hansen Prisen, Hetsch Medaljer. Statens Kunstfond. Nationalbankens Jubilæumsfond, Ole Haslunds Hæderslegat.

Deltager i mere end 100 internationale udstillinger og projekter; Blandt andre; Collect, SOFA, PAN, Silbertrienniale, Hammerclub, Victoria & Albert Museum, Bröhan Museum, Museum für Kunst und Gewerbe, Ehemalige Hofsilber- und Taffelkammer; Festival of Silver, Scottish Gallery, Scandinavian Design – Beyond the Myth.

Designer for Robbe & Berking og inkluderet I samlinger ved Hendes Majestat Droning Margrethe II af Denmark, Mærsk Mckinley Møller, Victoria & Albert Museum, Designmuseum Danmark, Koldinghus; Gæste kunstner ved Royal College of Art, Artist in Residence ved Fox Silver; Silversmith Symposium ved Malcolm Appleby (OBE).