Byrum Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Byrum Kirke
Generelt
Opført 1269
Geografi
Adresse Byrum Hovedgade 46, Byrum, 9940 Læsø
Sogn Byrum Sogn
Pastorat Byrum-Hals-Vesterø Pastorat
Provsti Hjørring Nordre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Læsø Kommune
Eksterne henvisninger
laesoekirker.dk
Oversigtskort
Altertavlen i Byrum Kirke.

Byrum Kirke er en kirke i Byrum Sogn i Læsø Kommune. Kirken er centralt beliggende i byen Byrum, som er den største by på øen Læsø i Kattegat. Kirken er Læsøs største kirke og blev opført i 1269 som kapel – hvilket gør den til en af Danmarks ældste kirker. Den var oprindeligt ejet af munkene fra Vitskøl Kloster og blev senere overdraget til Viborg-kannikerne.[1]

Kirken er oprindeligt opført i romansk stil af munkesten, men blev senere ombygget til gotisk stil. Under det hvide kalklag på kirkens loft gemmer der sig kalkmalerier, forestillende Sankt Georg og dragen. Kirken har desuden en figur af Læsøboernes helgeninde, den hellige Barbara.

Altertavlen er en fløjaltertavle fra ca. 1450, hvor Marias Himmelkroning og 10 nødhjælpere og helgener ses i midtfeltet, mens de 12 apostle er anbragt på fløjene. To uidentificerede figurer og apostlene Andreas og Thomas (identificeret efter attribut) har en posebog i højre hånd. En figur, der efter attributen at dømme skal være Thomas, har en posebog i venstre hånd. Judas Thaddæus har en posebog hængende i bæltet i venstre side.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Christensen, Bernth (1989) Læsø; billeder fra dengang, S.A.L.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion