C.A.H. Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
C.A.H. Hansen
Carl August Holmer Hansen.jpg
Personlig information
Født Carl August Holmer Hansen
28. november 1811
Hjørring
Død 29. marts 1894 (82 år)
Nationalitet Danmark Dansker
Politisk tilhørsforhold De Nationalliberale
Mellempartiet
Højre
Forældre apoteker Anker Christian Hansen og Anna f. Green
Ægtefælle gift 1840 Laurentze Jørgensen
Børn F.C.C. Hansen
Uddannelse og virke
Beskæftigelse branddirektør senere politiker
Kendt for Folketingsmedlem

Carl August Holmer Hansen (28. november 1811 i Hjørring29. marts 1894) var en dansk politiker.

C.A.H. Hansen var søn af apoteker i Frederikshavn Anker Christian Hansen og Anna f. Green. Efter at han i 1832 var blevet student og året efter havde taget 2. eksamen, ombyttede han det teologiske studium med landvæsenet og ejede i årene 1840-52 forskellige gårde i Thisted Amt. I 1852 flyttede han til Thisted, hvor han snart efter blev branddirektør såvel for Landbygningernes som for Købstædernes Brandforsikring (indtil 1886). Han har i Folketinget repræsenteret Vestervig-kredsen 1849-52 og Thistedkredsen 1854-59 og 1864-66, og i Landstinget havde han som medlem fra 8. kreds sæde siden 1870. Han hørte oprindelig til De Nationalliberale, senere til Mellempartiet ("Kammerrådspartiet") og i den senere årrækkes politiske kamp til Højre. Hansen har på Rigsdagen taget virksom del i behandlingen af alle sager af interesse for Nordjylland, særlig fiskeri-, jagt-, rednings- og sandflugtssager, og han har desuden i en lang årrække udfoldet en omfattende virksomhed til fremme af stedlige formål i Thisted Amt og Thisted købstad. Disse fortjenester i forbindelse med ualmindelig personlig livlighed og elskværdighed gjorde kammerråd (siden 1848), senere (1882) justitsråd Hansen til en af de mest populære jyske politikere, der har siddet i Rigsdagen. Han var også Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.

Hansen ægtede 10. april 1840 Laurentze Jørgensen, datter af proprietær Jørgensen til Abildgaard. Sønnen F.C.C. Hansen blev arkitekt i Sorø.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.