Caransebeş

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 
Caransebeș, Karansebesch, Karánsebes Rediger på Wikidata
 's byvåben
ROU CS Caransebes CoA.jpg
RO CS Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Caransebes (44).jpg
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Felix-Cosmin Borcean Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Caraș-Severin
Grundlagt 1289 Rediger på Wikidata
Postnr. 325400 Rediger på Wikidata
Telefonkode 2 55 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) CS Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 21.714 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.primaria-caransebes.ro
Oversigtskort

Caransebeș (udtale: karanˈsebeʃ; tysk: Karansebesch; ungarsk: Karánsebes, ) er en kommune i distriktet Caraș-Severin, en del af Banat-regionen i det sydvestlige Rumænien. Den ligger ved sammenløbet af Floden Timiș og Floden Sebeș, sidstnævnte kommer fra Țarcu-bjergene. Mod vest er det i direkte kontakt med Banat-bakkerne. Den er et vigtigt jernbaneknudepunkt, da den ligger ca. 40 km fra Reșița, 21 km fra Oţelu Roşu, 70 km fra Haţeg og ca. 25 km fra skisportsstedet Muntele Mic i Țarcu-bjergene.

En landsby, Jupa (ungarsk: Zsuppa), administreres af byen. Byen har 21.714 (2021) indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Landsbyen Jupa på matrikelkortene i Banat-regionen, Josephinische Landesaufnahme, 1769-72

De første spor af beboelse her kan dateres helt tilbage til den dacianske tid. Der er for nylig blevet fundet dacianske ruiner i nærheden af Obreja, en landsby 7 km væk. Da romerne invaderede Dacia, byggede de et castrum ved navn Tibiscum, som blev gravet op af arkæologer nær den nærliggende landsby Jupa, et castrum, der senere voksede til en hel by. Tibiscum anses for at være en af Kristendommens porte i Dacia og har også haft en vigtig rolle i Romaniisering af lokalbefolkningen.

Regionen blev i Middelalderen en del af Det ungarske kongerige, senere kom den under Fyrstendømmet Transsylvanien (1570-1711), og senere under Det osmanniske rige. Senere overtog Habsburgerne kontrollen med regionen efter langvarige krige mod osmannerne. Som en del af Fyrstendømmet Transsylvanien (1711-1867) blev det i 1804 en del af Kejserriget Østrig. Efter Det østrig-ungarske kompromis i 1867, blev det igen en del af Kongeriget Ungarn.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]