Carl Joachim Hambro (bankier)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Carl Joachim baron Hambro (23. november 1807 i København27. november 1877 i London[1]) var en dansk bankier.

Hambro var en søn af bankier Joseph Hambro og blev født i København 23. november 1807. Han var af jødisk slægt, men opdroges i Folkekirkens tro og var som dreng i huset hos professor J.C.H. Reinhardt. Han var elev på Borgerdydskolen i København, hvorfra han blev student 1825, men uddannede sig senere som handelsmand. I trediverne bosatte han sig i London, hvorhen faderen fulgte ham 1840. Det bankierhus, som han her ledede, C. J. Hambro & Son, blev efterhånden et af de betydeligste i London.

Ligesom faderen vedblev han at nære interesse for Danmark, med hvilket land han vedligeholdt udstrakte handelsforbindelser. For den danske stat negocierede Hambro statslån i 1849 og 1850 og i 1864, ligesom han også havde væsentlig andel i anlægget af Korsørbanen og andre betydelige danske foretagender. Ved patent af 6. oktober 1851 blev han optaget i den danske friherrestand, således at den friherrelige titel til enhver tid skal bæres af den af hans mandlige descendenter, der er at betragte som familiens overhoved. Sin interesse for sin fødeby har han navnlig lagt for dagen ved de store gaver, han har skænket til københavnske formål. Særlig må nævnes hans stiftelse af de Hambroske Bade- og Vaskeanstalter, som han har doteret med store pengesummer. I 1852 købte han den engelske herregård Milton Abbey i Dorset.[2]

Hambro var gift 1. gang med Caroline Marie f. Gostenhofer (d. 8. marts 1852) og 2. gang med Eliza f. Greathead. I første ægteskab fødtes ham tre sønner og en datter. Han døde i London 17. november 1877, hvorefter forretningen og friherretitelen gik i arv til hans yngste søn, Everard Alexander Hambro (f. 11. april 1842).

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ifølge Dansk Biografisk Lexikon. I Oxford Dictionary of National Biography opgives i stedet Milton Abbey som dødssted.
  2. ^ Milton Abbey School: History

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.