Celje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Celje
Celjes beliggenhed i Slovenien.
Cilli, Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, Graz 1681

Celje er en by i Slovenien.

Celje, 1830 - Lith. Kaiser, Graz

Celje er Sloveniens tredje største by og ligger ved Savinja floden, på 241 meter over havets overflade. Byen er placeret på trafikknudepunktet mellem Ljubljana (mod vest), Maribor (mod nord), Zidani Most (mod syd), Velenje og Slovenj Gradec (mod nordvest) og Rogaška Slatina (mod øst). Slavinja floden passerer den gamle by på sin vej mod floden Sava.

Celje var beboet i neolitikum perioden (neo litikum: fra græsk = yngre stenalder) og senere blev den anden vigtigste kommerciel og administrativ center i Noricum Kongeriget. (Noricum var i oldtiden romersk provins i det nuværende Østrig, syd for Donau floden og øst for Inn floden. Indbyggerne var oprindelig illyrere, men senere indvandrede også keltere. Området under Rom år 16 f.Kr. men i det 5. og 6. århundrede, trængte germanske stammer ind nordfra og holdt sig ved magten, indtil området blev erobret af slaver og avarer omkring år 600.)

Navnet Celje stammer fra navnet Kelleia, som var en stor keltisk bebyggelse i det 3. og 2. århundrede f.Kr. Navnet blev udskiftet til Celeia under Romertiden og byen blomstrede som romersk administrativt center. Navnet Celeia blev udskiftet til Cilli under herskabet af Grevene og Prinserne af Celje i Middelalderen. Deres magt nåede højdepunktet i det 14. og 15. århundrede da de med deres politiske magt repræsenterede ambitionerne for området af Greven af Hapsburg. Den 11. april 1451, Friderik II, Prins af Celje, døbte byen Celje.

På trods af angreb fra tyrkerne, brand og pesten, byen voksede hurtig og udviklede sig til handelscenter. Efter byggeriet af jernbanen fra Wien til Trieste, son nåede til Celje i 1846, byen blev til en vigtig industriel, kommerciel, kulturel og uddannelsescentrum. I perioden mellem verdenskrigene, Celje var den tredje vigtige by i Drava området.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Gamle jugoslaviske skolebøger

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 46°14′09″N 15°16′03″E / 46.23583°N 15.26750°Ø / 46.23583; 15.26750