Chaharshanbe Suri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Natten før det iranske års sidste onsdag bliver fejret af det iranske folk som Chahârshanbe Sûrî (Persisk: چهارشنبه‌سوری) ildens iranske festival. Festivalen er lysets (det godes) højtidelighedsholdelse, som vinder over det mørke (det onde). Symboliseringen bag ritualerne er alle rodfæstet tilbage til Zarathustrianisme.

Traditionen inkluderer folk, som går ud på gader og stræder for at lave bål og hoppe over dem, mens de synger den traditionelle sang Zardî-ye man az to, sorkhî-ye to az man (bogstaveligt talt: Mit gule til dig, dit røde til mig).

Ved at servere forskellige slags kager og nødder som Ajīl-e Moshkel-Goshā (De problemløsende nødder) er Chaharshanbe Suri en anledning til at takke for det forrige års sundhed og lykke.

Ifølge traditionen får de levende besøg af deres forfædres sjæle på årets sidste dag, og mange børn dækker sig selv til med slør. De løber også igennem gaderne, mens de banker på deres krus og pander med skeer, og banker på dørene for at bede om almisser. Ritualet er kaldt qashogh-zany (bank med skeen) og symboliserer at slå årets sidste uheldige onsdag.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.