Christian Hermann Weisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Christian Hermann Weisse
Født 10. august 1801Rediger på Wikidata
LeipzigRediger på Wikidata
Død 19. september 1866 (65 år)Rediger på Wikidata
LeipzigRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Leipzig UniversitetRediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, universitetslærer, filosofRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Leipzig UniversitetRediger på Wikidata
Arbejdssted LeipzigRediger på Wikidata
Elever Richard SchöneRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Hermann Weisse (10. august 180119. september 1866) var en tysk filosof, søn af Christian Ernst Weisse, sønnesøn af Christian Felix Weisse.

Wessie, som var professor i Leipzig, skrev en lang række værker, hvoraf fremhæves: »System der Aesthetik« (1830), »Grundzüge der Metaphysik« (1835), »Philosophische Dogmatik« (1855—62); han udgik fra Hegel, men fjernede sig stedse mere fra den dialektiske Metode, idet han hævdede, at den logiske Nødvendighed kun fører til skematisk Opstilling af det mulige, medens Virkeligheden forudsætter Frembringelse og dermed Begrebet Frihed. Saaledes har Gud ved en Frihedsakt, kun begrænset af de logisk-matematiske Love for det mulige, Tal, Tid og Rum, skabt en Verden og deri menneskelige Væsener, der ogsaa har Frihed til at handle, hvorfor al Erkendelse beror paa Erfaring og ingen Virkelighed lader sig konstruere; denne skabte Verden modsætter sig i Kraft af Friheden sin Skaber, men Kampen ender med en Forsoning til et Guds Rige i kristelig Forstand. Gennem denne spekulative Theisme førtes W. over til teologisk Forskning, hvortil han ogsaa har ydet betydningsfulde Bidrag, navnlig som en af de første Talsmænd for Markus-Hypotesen. Særlig bekendt er W.'s Æstetik, hvor ogsaa Begrebet Frihed spiller en stor Rolle, i Fantasiens frie, skabende Udfoldelse; navnlig i senere Tid, da den Hegelske Metode er overvunden, er W.s æstetiske Betragtninger ofte dybe og åndrige.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

FilosofStub
Denne biografi af en filosof er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi