Chronica Boemorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Side med manuskript af Chronica Boemorum . Nær bunden af siden er navnene på syv legendariske hertuger, som kom efter Přemysl Plovmanden.

Chronica Boemorum (tjekkernes eller bøhmernes krønike) er den første latinske krønike, hvor historien om de tjekkiske lande er blevet konsekvent og relativt fuldt beskrevet. Det blev skrevet i 1119-1125 af Cosmas af Prag.[1][2]

Manuskriptet indeholder oplysninger om historiske begivenheder i de tjekkisksprogede lande fra oldtiden til den første fjerdedel af det 12. århundrede. Samtidig er krøniken ikke begrænset til tjekkisk national historieskrivning, den beskriver også forholdet mellem forskellige europæiske stater i det 10.-12. århundrede.

Forfatteren til krøniken havde været kendt som dekan for kapitlet i Sankt Vitus-katedralen i Prag Cosmas i Prag . Da den er en værdifuld historisk kilde, især når den vedrører begivenheder, hvis samtidige var Cosmas, satte den tjekkiske krønike i mange henseender retningen for den efterfølgende udvikling af de tjekkiske annaler. Krønikeskriveren arbejdede på krøniken indtil sin død i 1125. På trods af nogle unøjagtigheder og et levende udtryk for forfatterens egen holdning, er det videnskabelige niveau højt for den epoke, og betydningen af de begivenheder, der er beskrevet i den, gjorde Cosmas fra Prag til en af de mest betydningsfulde krønikeskrivere i middelalderens Europa .

Chronica blev videreført af forskellige, samlet kaldet Cosmas' fortsættere, frem til 1300.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Cosmas of Prague (2009). Wolverton (red.). The chronicle of the Czechs (engelsk). Washington, D.C.: Catholic University of America Press. ISBN 9780813215709. Arkiveret fra originalen 2013-10-14.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Review of Medieval Rome: Stability and Crisis of a City, 900-1150". Speculum. ISSN 0038-7134.
  2. ^ "Review of The Chronicle of the Czechs by Cosmas of Prague". Mediaevistik. ISSN 0934-7453.