Spring til indhold

Tjekkiets historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over Bøhmen, et kongerige, der kan anses som forgængeren for det nutidige Tjekkiet

Det nuværende Tjekkiets historie rækker tilbage længe inden den formelle etablering af den moderne Tjekkiske Republik den 6. marts 1990.

Det moderne Tjekkiet omfatter det tidligere Bøhmen, der fra 950 til 1627 var betydelig stat i det Tysk-romerske rige og Prag var en af Europas største og vigtigste byer. I 1526 blev landet indlemmet i det Østrig-ungarske Rige, som det var en del af frem til 1918, hvor riget blev opløst og Tjekkiet udskilt samme med Slovakiet, der tilsammen blev en selvstændig stat under navnet Tjekkoslovakiet.

Tjekkoslovakiet blev i det 20. århundrede besat af Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. Under krigen blev Tjekkoslovakiet befriet af Sovjetunionenen og indlemmet i Sovjetunionens interessesfære, hvor det forblev indtil Sovjetunionens sammenbrud. Ved Fløjlsrevolutionen i november-december 1989 blev Det tjekkoslovakiske kommunistpartis magtmonopol brudt og Tjekkoslovakiet blev et demokrati. I 1993 deltes Tjekkoslovakiet i Tjekkiet og Slovakiet, og i 1999 indtrådte Tjekkiet i NATO og i 2004 blev landet optaget i EU.

Tidslinje[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.