Amager Bio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Amager Bio er et spillested beliggende på Øresundsvej 6 på Amager og er en del af Amager Kulturpunkt. Spillestedets lokale på 5.794 kubikmeter har plads til 1100 stående koncertgæster, 600 siddende og 360 spisende gæster og er kendt for sin gode akustik, lydteknik og interiør. Hovedfokusset er på den rytmiske musik - specielt fra de nordiske lande - inden for genrerne rock og blues samt ny elektronisk musik. Programfladen er dog bred og spænder over alt fra dødsmetal til strømlinet popmusik. Siden spillestedets åbning, den 28. februar 1997, har der været arrangeret mellem 90 og 125 årlige koncerter i samarbejde med Musikforeningen 5-Øren. Dette samarbejde inkluderer også den frivillige arbejdskraft, som Amager Bio er afhængig af.

Fra 2005-2009 blev prisuddelingen Danish Metal Awards afholdt i Amager bio.[1] I 2017 afholdes Danish DeeJay Awards i Amager Bio.[2]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Amager Bio blev opført i 1939-41 og havde oprindeligt hovedindgang fra Amagerbrogade 123. Grundet dets konstruktion og arkitektoniske udformning blev biografen omtalt som tyskerbeton - ikke mindst på grund af dens dristige fremtoning for tiden. I 1976 blev biografen opdelt i to sale, med plads til 375 biografgængere i hver, for på den måde at være mere konkurrencedygtig i forhold til det fremadstormende fjernsyn. Amager Bio blev i januar 1986 solgt til A.P. Møller og Dansk Supermarked med henblik på at forvandle den gamle biograf til et supermarked. Sundby Lokalråd opponerede kraftigt imod dette, da de mente, at stedet skulle bibeholde sine kulturelle rødder. I december 1989 indgik Københavns Kommune således en aftale med Dansk Supermarked, hvilket gav dem brugsretten over Amager Bio i 20 år, imod at Dansk Supermarked måtte opføre en Netto et andet sted i lokalområdet. Overborgmesteren overgav herefter officielt lokalerne til Sundby Lokalråd.

I de efterfølgende år blev den efterhånden nedslidte og forladte biograf brugt af diverse græsrodsbevægelser til forskellige kulturelle begivenheder, og i 1991 blev Amager Kulturråd dannet med henblik på at forvandle Amager fra et kulturelt uland til en kulturel højborg. Ideen var, at den hedengangne biograf, i samarbejde med den nedlagte Øresundsvejens Skole og Ny Røde Kro Teater, skulle danne rammerne om et kulturelt arnested med fokus på teater, musik, film og diverse kulturelle arrangementer. I 1992 etableredes Amager Kulturbutik, der var et lokalt beskæftigelsesprojekt for akademikere, der fik til opgave at stå for projekteringen af et kulturhus - den gamle biograf. I 1993 bevilligede overborgmester Jens Kramer Mikkelsen 10 millioner kroner til ombygningen af Amager Bio, hvilket blandt andet omfattede en sammenbygning af de to biografsale, så den atter blev til én stor sal.

Kort før indvielsen i 1997 opførte Det Unge Operacompagnie Mozarts opera Don Juan på den nye scene, for at vise stedets mangfoldighed. I de efterfølgende år blev denne mangfoldighed cementeret gennem en programflade, der spændte over både film, marionetteater, opera, dans, klassisk, rock, korsang, performance og projektioner samt større koncerter med såvel danske som internationale musiknavne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°39′27″N 12°36′34″Ø / 55.65750°N 12.60944°Ø / 55.65750; 12.60944

Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.