St. Louis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
St. Louis ved Mississippifloden og Gateway Arch.

Saint Louis er en amerikansk by i delstaten Missouri. Byen har 354.361 indbyggere, mens det sammenhørende metropolområde Greater Saint Louis er USA's 18. største med 2,6 millioner indbyggere.

Byen er beliggende, hvor Missouri-floden løber sammen med Mississippi-floden. Tidligere en vigtig anløbshavn for flodbådstrafikken på Mississippi.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen blev grundlagt i 1764 af den franske pelsjæger og pelshandler Pierre Laclede Liquest. Han grundlagde en handelsstation på stedet. På dette tidspunkt lå byen i Louisiana-territoriet, der var under spansk kontrol; dog var de fleste indbyggere franskmænd. I 1803 solgte Napoleon Louisiana-territoriet til USA, og i 1804 startede Lewis og Clark ekspeditionen fra St. Louis.

Under den store udvandring mod vest kom store mængder af nybyggere gennem byen, der var kendt som det sidste civiliserede sted inden ødemarken. Byen fik hurtigt tilnavnet "porten til vesten", i dag symboliseret ved byens vartegn, The Gateway Arch, som står på det sted, hvor Laclede grundlagde sin pelshandel. Den bebyggelse, der opstod omkring handelsstationen, blev kaldt Lacledes Landing, og den havde kun tre gader, La Grande Rue, Rue d'Eglise og Rue des Granges. Området findes stadig lidt nord for Gateway Arch, og de tre oprindelige gader hedder i dag 1st Street, 2nd Street og 3rd Street. I dag findes her mange restauranter m.m.

Tæt ved Gateway Arch findes også en af USA's ældste katolske domkirker og den første domkirke vest for Mississippi, The Basilica of St. Louis de France fra 1834. Fra 1874 stammer Ead's Bridge, den første bro over Mississippi-floden.

Det gamle domhus fra 1839, var ikke byens første. Det oprindelige domhus var fra 1826, men det eksisterer ikke mere. Domhuset fra 1839 eksisterer derimod fortsat, men det anvendes ikke længere som domhus. I dag er bygningen museum. Mens domhuset fungerede, blev der ført mange retssager, og mest kendt er sagerne vedrørende Dred Scott fra 1840'erne og Virginia Louisa Minor fra 1870'erne.

Sport[redigér | redigér wikikode]

I 1904 var byen vært for Sommer-OL som den første nordamerikanske by. Byen er stadig en stor sportsby, og den har hold i tre af de fire store nationale ligaer. I NHL spiller holdet Saint Louis Blues, i NFL spiller St. Louis Rams og i MLB spiller St. Louis Cardinals. Kun i NBA er byen ikke repræsenteret.

Musik mm.[redigér | redigér wikikode]

Ligeledes i 1904 var byen vært for en verdensudstilling. Denne blev afholdt i anledning af 100-året for "Louisiana-købet" og var den første verdensudstilling, hvor der blev benyttet elektrisk lys. I dag huskes udstillingen formodentlig bedst for sangen "Meet me in St. Louis" fra musicalen af samme navn fra 1944. I dag er St. Louis nok mest kendt for sin blues musik.

Andet[redigér | redigér wikikode]

I byen ligger også et af verdens største bryggerier, Anheuser-Busch, der nok er mest kendt for sin Budweiser. 50% af det øl, der sælges i USA, kommer fra Anheuser-Busch.

Den første mand, som krydsede Atlanterhavet, var flypioneren Charles Lindbergh, som stammede fra St. Louis. Hans fly var navngivet Spirit of St. Louis.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]