Claude Jade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Claude Jade
Personlig information
Pseudonym Claude Jade Rediger på Wikidata
Født Claude Marcelle Jorré Rediger på Wikidata
8. oktober 1948 Rediger på Wikidata
Dijon, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 1. december 2006 (58 år) Rediger på Wikidata
Boulogne-Billancourt, Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsårsag Retinoblastom[1] Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted conservatoire à rayonnement régional de Dijon Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Æreslegionen (fra 1998)
Officier des Arts et des Lettres Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
François Truffaut og Claude Jade på premieren af deres tredje fællesfilm "Kærlighed på flugt

Claude Jade (8. oktober 19481. december 2006) var en fransk skuespillerinde.

Hun var bedst kendt for sin rolle som Christine Darbon-Doinel i Antoine Doinel-filmene af François Truffaut (Stjålne kys, Elsker... elsker ikke og Kærlighed på flugt). Man så en kvinde og en rolle modnes for ens øjne, altid sødmefuld, men med årene tilsat et stænk ironi og slet skjult visdom.

Claude Jade modtog sin skuespilleruddannelse på Dijon Conservatory. I 1967 tog hun til Paris og tog skuespillerundervisning fra Jean-Laurent Cochet i Théâtre Edouard VII. Hun spillede en førende rolle i tv-serien "De sjældne fugle". Hun blev opdaget i Théâtre Moderne i Sacha Pitoëffs produktion af Pirandellos "Enrico IV" af François Truffaut.

Truffaut blev forelsket i Claude Jade under optagelsen af den første fællesfilm. De to planlagde et bryllup. Men det skete ikke. Men de arbejdede i andre film og de forblev tætte venner.

I Frankrig var hendes mest succesrige film sammen med Francois Truffauts komedie Min onkel Benjamin. Hun var i den kvindelige hovedrolle som Manette ved siden af Jacques Brel. Derudover brød hun med sit billede som en modig heltinde, især som Eleonore i filmen Skibet på engen.

Hun medvirkede desuden i udenlandske film som Alfred Hitchcocks Topaz, de russiske film Lenin i Paris og Teheran 43, den japanske film Kita No Misaki, de belgiske film Le Témoin, Home sweet home og De Keuze, den tyske film Rendez-vous i Paris og de italienske film La ragazza di via Condotti og Una spirale di nebbia. Jean-Pierre Mockys noget bizarre kriminalfilm "Bonsoir" (1994) nævnes af flere som hendes sidste store rolle.

Skuespillerinden havde også en omfattende TV- (L'île aux trente cercueils, Cap des Pins) og teaterkarriere. Jade var på scenen så sent som i sommer 2006 (Célimène og kardinal). Da var hun allerede hårdt angrebet af sin sygdom og måtte bære et kunstigt øje i forestillingen.

Udvalgte film[redigér | rediger kildetekst]

Claude Jade, Michel Subor, Dany Robin i Topaz

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne franske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.