Cuba Libre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Cuba Libre
Rom og cola
15-09-26-RalfR-WLC-0056.jpg
Type Drink
Oprindelsessted Cuba Havana, Cuba
Introduceret Cirka år 1900
Ingredienser Cola, lime og rom

Cuba Libre (IPA /'kuβ̞a'liβ̞ɾe/ på spansk) er en cocktail bestående af cola, lime og rom. Den bliver også tit kaldet rom og cola hvor lime så er frivilligt. Den originale Cuba Libre laves med Havana Club rom.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Cuba Libre, som på spansk betyder frit Cuba, blev opfundet i Havana omkring 1900. Patrioter der støttede Cuba under den spansk-amerikanske krig og senere udstationeret personale, blandede ofte rom og Cola og skålede for øen.

Ifølge Bacardi:

"Verdens mest populære drink blev født i sammenstødet mellem USA og Spanien. Det skete under den spansk-amerikanske krig ved århundredeskitet da Theodor Roosevelt, soldater og amerikanere i stort tal ankom til Cuba. En eftermiddag var en gruppe af amerikanske signalsoldater samlet på en gammel bar i Havana. Fausto Rodriguez, et ungt bud, husker hvordan en kaptajn kom ind og bestilte en rom og Coca-Cola med is og lime. Kaptajnen drak blandingen med en sådan fornøjelse at det tiltrak opmærksomheden af soldaterne omkring ham. De fik bartenderen til at forberede en omgang af kaptajnens drink til dem. Bacardi rom og Cola var et øjebklikeligt hit."
En hjemmelavet Cuba Libre med citron i stedet for lime

I en forklaring fremsat af Fausto Rodriguez' i 1965 blev Cuba Libre først blandet på en cubansk bar i August 1900 af et medlem af de amerikanske signaltropper som han refererede til som "John Doe" (hr. NN).

Popularitet[redigér | redigér wikikode]

Drinken blev engang betragtet som eksotisk med dens mørke sirup, på det tidspunkt lavet af kolanødder og coca.

Snart, som Charles H. Baker pointerer i Gentlemen's Companion fra 1934, blev Cuba Libre drukket overalt i de amerikanske sydstater idet de nødvendige ingredienser var i overflod. I The American Language af H.L. Mencken nævnes en tidlig variant af drinken, "eneboerne i det vestlige South Carolina kaldte en drink 'jump stiddy' som indehold Coca-Cola og denatureret alkohol (ofte fra kølere på biler), kendere foretrak efter sigende smagen af det som var aldret i en Ford Model-T.

Cuba Libre opnåede yderligere popularitet i USA efter the Andrews Sisters i 1945 indspillede en sangen Rum and Coca-Cola. Både rom og Cola var billigt på dette tidspunkt og dette faktum tilskrives også en del af æren for blandingens store popularitet.

Tilberedning[redigér | redigér wikikode]

For at lave en rom og cola, gnid et højt glas med en skåret lime. Fyld rigeligt is i, tilsæt Cola og rom i et 3:1 forhold, klem saften af lime-frugten ned i glasset og smid den klemte skive frugt ned som pynt.

Wikibooks-logo.svg
Wikibooks har en bog, der er relateret til denne artikel:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]