Narsarsuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Narsarsuaq
Overblik
Land Grønland Grønland
Kommune Kujalleq
Postnr. 3923
Demografi
By 158 (2010)
Andet
Tidszone UTC -3
Hjemmeside www.kujalleq.gl
Oversigtskort

Narsarsuaq er en bygd beliggende i Kujalleq KommuneGrønlands sydspids. I 2010 var der 158 indbyggere (123 - 2020), hvoraf næsten alle var beskæftigede med driften af Narsarsuaq Lufthavn eller servicefaciliteterne

Byens navn betyder "den store slette"grønlandsk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1941 byggede USA en luftbase i Narsarsuaq kaldet Bluie West One (BW1). Tusindvis af fly brugte BW1 som et springbræt på vej fra flyets fabrikker i Nordamerika til slagmarkerne i Europa under 2. verdenskrig. Efter krigens afslutning fortsatte USA med at udvide BW1. Den blev senere overflødeliggjort med udviklingen af lufttankning og opførelsen af den større Thule Air Base i det nordlige Grønland. I 1951 blev det aftalt, at Danmark og USA i fællesskab skulle overvåge luftbasen. I 1958 lukkede USA basen, men den blev genåbnet det følgende år af den danske regering efter tabet af fartøjet M/S Hans Hedtoft.

Ruinerne af et tidligere militærhospital kan stadig findes i nærheden af bygden.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Narsarsuaq Lufthavn er hovedlufthavn i Sydgrønland og en af fire internationale lufthavne på Grønland. Udover almindelig rutetrafik anvendes den af mindre fly, som ikke kan klare turen mellem Nordamerika og Europa i et stræk.

Narsarsuaq er også et populært turistmål på grund af nærheden til Erik den Rødes boplads med den første kristne kirke på det amerikanske kontinent i det nuværende Qassiarsuk. Fra Narsarsuaq kan man også sejle til Igaliku med ruinerne af nordboernes domkirke Gardar. Det er desuden muligt at gå gennem Blomsterdalen til Den døde bræ. I Narsarsuaq ligger en del af Københavns Universitets "Det grønlandske arboret", hvor man eksperimenterer med skovplantning.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]