Dansk Landbrugsmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Museet er fusioneret med det tidligere jagt- og skovbrugsmuseum og hedder nu Det Grønne Museum, jf. http://www.jagtskov.dk/
Clockimportant.svg
Dansk Landbrugsmuseum
Bønner hos Dansk Landbrugsmuseum.jpg
Generelle informationer
Type Landbrugshistorie
Adresse Randersvej 4, 8963 Auning
Grundlagt 1889
Eksterne henvisninger
Dansk Landbrugsmuseum – officiel website
Foderrunde på Dansk Landbrugsmuseum
Bønner hos Dansk Landbrugsmuseum

Dansk Landbrugsmuseum (tidligere Lyngby Landbrugsmuseum) er et museum under Kulturministeriet, der er er beliggende på herregården Gammel Estrup i Djursland mellem Randers og Grenaa. Museet er det danske nationalmuseeum for dansk landbrug, landbokultur og landbrugets følgeindustrier.

Dansk Landbrugsmuseum blev oprettet i 1889, hvor det lå i Kongens LyngbyKongevejen 79 over for Frilandsmuseet i en bygning opført 1915 efter tegninger af Daniel Rasmussen. Museet voksede gradvis og der blev oprettet filialmuseer, men pladsmanglen var udtalt indtil staten i 1969 købte avlsbygninger til herregården Gammel Estrup. Den første udstilling på Gammel Estrup åbnede i 1972, og siden er der jævnligt sket udvidelser af museumsarealerne. Med henblik på at tilvejebringe fortsatte udvidelsesmuligheder har staten i 2005 købt kartoffelmelsfabrikken i Auning, hvorved museumsarealerne er udvidet med 6000 m².

Museet har følgende faste udstillinger[1]:

Derudover afholdes ca. tre særudstillinger årligt og en række særarrangementer, der bidrage til at illustrere og levendegøre landbokulturen.

I tilknytning til museet findes en Landbrugsbotanisk Have, hvor man kan opleve gamle kulturplanter med tilknytning til dansk landbrug, herunder markafgrøder, grønsager, krydderurter, frugtbuske, stauder, m.m. I den store æblehave findes 225 gamle danske æblesorter. På de historiske marker omkring museet græsser en lang række gamle danske husdyrracer, og her findes mange køer, geder, får, grise, gæs, ænder og høns.

Museet blev i 2002 udvidet med et Center for den levende Kulturarv. Her findes eksempler på, hvorledes man forestiller sig fremtidens landbrug og landbrugsbyggeri.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Permanente udstillinger" hos Gl-estrup.dk

Koordinater: 56°26′17.76″N 10°20′31.25″Ø / 56.4382667°N 10.3420139°Ø / 56.4382667; 10.3420139


Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.