Grenaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Grenaa
Købstadsvåben Herredsvåben
Grenaas våben 1584.png
Dyrs Nørre Herreds våben.png
Baunehøj Mølle.jpg
Baunhøj Mølle
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Norddjurs Kommune
Sogn: Grenaa Sogn
Postnr.: 8500 Grenaa
Demografi
Grenaa by: 14.765[1] (2016)
Kommunen: 38.144[1] (2016)
 - Areal: 721,18 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.norddjurs.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°24′48″N 10°52′33″E / 56.41333°N 10.87583°Ø / 56.41333; 10.87583

Grenaa eller Grenå [2] er en havneby i Østjylland med 14.765 indbyggere (2016)[1]. Byen er Djurslands største by og har en havn med færgeruter til Anholt i Kattegat og den hallandske by Varberg i Sverige. Den er gammel købstad og naturligt handelscenter for det østlige Djursland.

Grenaa var indtil kommunalreformen i 2007 en del af Grenaa Kommune, hvorefter byen kom med i Norddjurs kommune, der hører under Region Midtjylland.

Fra Grenaa er der ca. 18 kilometer til Bønnerup Strand, 31 kilometer til Ebeltoft, 34 kilometer til Rønde, 55 kilometer til Randers og ca. 60 kilometer til Aarhus.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navn[redigér | redigér wikikode]

Forleddet er det gammeldanske ord grind, som enten betyder 'grus' eller 'led, låge'. Efterleddet er ordet høj. Betydningen er altså led-høj eller grus-høj. I den stedlige udtale er efterleddet siden blevet opfattet som -å. [3]

Den officielle retskrivning anbefaler at stave byens navn med aa

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Byvåben fra 1300-tallet.

Allerede i middelalderen var Grenaa en vigtig by, og den nævnes så tidligt som år 1231. Et par hundrede år senere i 1445 blev byen købstad, og var indtil tilsandingen af Gren Å en vigtig havn, hvor skibene kunne sejle helt ind til bykernen. Ved Torvet ligger Grenaa Kirke, som omtales første gang i 1426, men senere nedbrændt i 1649, hvorefter den dog relativt hurtigt blev genopført.

1700 - 1900-tallet[redigér | redigér wikikode]

Grenaa Strand.

I Søndergade, Lillegade, Storegade og Nederstræde ligger flere gamle huse fra 1700-tallet og Grenaa Gamle Rådhus stammer fra 1808. Baunhøj Mølle blev bygget i 1849. I 1835 reddede en lokal mand ved navn Søren Kanne flere sømænd fra et grundstødt skib nær Grenaa ved, i stærk storm, at tage sin fars heste og sammen med dem svømme ud til det forliste skib. Redningsmanden blev efterfølgende en helt i byen og belønnet med medalje af kong Frederik 6. for sin dåd. Søren Kanne druknede i åen 1860, men byen glemte ham ikke, så han fik en statue rejst 88 år senere.

I perioden 1874-78 byggede man en ny havn helt ude ved Kattegat og sammen med jernbanens anlæggelse mellem Grenaa og Randers satte det gang i byudviklingen og skabte fremgang. Grenaa Dampvæveri blev anlagt i 1893 og var i 108 år en meget stor virksomhed i Grenaa med over 900 ansatte i 1950'erne.

Nyere tid[redigér | redigér wikikode]

Siden dalede tallet, og ved lukningen i begyndelsen af 2002 var antallet af ansatte faldet til 170 personer. Det var et stort slag for byen, da Væveriet stoppede (nu planlægges en ny bydel i fabriksområdet med butikker, kontorer og boliger). Efter at være blevet ramt af denne tragedie ramtes Grenaa af en ny i 2002, da byens vartegn, Baunhøj Mølle, brændte helt ned til grunden. Efterfølgende besluttede man at genopføre møllen og den nye kunne indvies i 2005. 12 år før (1993) stod byens største turistattraktion Kattegatcentret færdigt og har siden været en enorm publikumssucces. Tæt ved centrum har man desuden opført Åbyen, en nyere bydel.

Byens sidste tilbageværende dagblad, Dagbladet Djursland, blev 31. oktober 2001, kort efter avisens fusion med Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis, nedlagt efter 88 års virke. Bladet havde da et oplag på 5500 eksemplarer. Midtjyske Medier udgiver ugebladene Djurslandsposten og Grenaa Bladet, som begge har til huse i Grenaa.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Grenaa har traditionelt været præget af en del tung industri, blandt andet Grenaa Skibsværft, dampvæveri og vitaminfabrik samt andre store virksomheder. I dag er en del af denne industri væk, og byen lever i højere grad af turisme i form af sine hoteller, Grenaa Strand Camping, vandrerhjem o.lign. For turisterne trækker byens netværk af gågader og badestrandene omkring byen også.

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Primærruterne 15- og 16 begynder deres jyske hovedvejsstrækning fra Grenaa Havn. Derudover er Grenaa som nævnt en færgehavn.

Gren Åen løber igennem byen

Der er togforbindelse fra Grenaa Station med regionaltog til Aarhus og Odder. Tidligere foregik det med Grenaabanen, men i 2012 blev den sammenlagt med Odderbanen til Aarhus Nærbane.

Grenaa kraftvarmeværk leverer strøm til byen.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Grenaa har en række uddannelsesinstitutioner. Grenaa Gymnasium, Grenaa Tekniske Skole, IT-College Denmark og Grenaa Handelsskole (videndjurs) tilbyder ungdomsuddannelser, og det tiltrækker mange unge fra Norddjurs og Syddjurs Kommune.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Grenaa Marina med Gren Å i forgrunden.
Grenaa omkring 1900.

Grenaa bibliotek er hovedbibliotek for Norddjurs Biblioteker og har også Grenaa Egnsarkiv.

Attraktioner og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

 • Grenaa Strand 5 km strand startende fra Grenaa Havn og syd. Kåret som en af Danmarks 3 bedste strande i 2006.
 • Kattegatcentret er en stor turistattraktion beliggende ved havnen, som indeholder adskillige saltvandsakvarier med fisk fra danske og udenlandske farvande. Der er bl.a. store hajer, og et uddendørs bassin med sæler.
 • Fiskeauktioner kan opleves tidligt om morgenen.
 • Djurslands Museum & Dansk Fiskerimuseum lokaliseret i Søndergade midt i byen indeholder dels en oldtidssamling af ting fra Djurslands fortid plus udstillinger af legetøj, tekstiler og massemedieapparater, dels en samling indenfor dansk fiskerihistorie bl.a. af fiskeredskaber og skibe. Begge museer holder til i Grenaa Gamle Købmandsgård bygget i år 1760.
 • Kulturhuset Pavillonen med tilhørende cafe beliggende på Kærvej er et samlingspunkt i byen for musik og underholdning samt kunstudstillinger.
 • Baunhøj Mølle, som af mange betegnes som byens vartegn, findes på en høj 37 meter over havets overflade.
 • Dansk Motor- og Maskinsamling på Kristiansmindevej rummer Nordens største samling af stationære motorer.
 • Grenaa Marina.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Grenaa Idrætscenter er byens sportsfaciliteter samlet med bl.a. fodboldbaner og svømmehal.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Venskabsbyer i Danmark

Kendte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
 2. ^ Jf. Retskrivningsordbogen, § 3.2
 3. ^ Navneforskning (KU) om Grenaa – Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]