Danske Naturparker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Danske Naturparker er en mærkningsordning for naturparker, som Friluftsrådet, i samarbejde med en række offentlige myndigheder og landsdækkende foreninger, opretter for større sammenhængende naturområder med lokal eller regional betydning. En naturpar er et område hvor beskyttelse og benyttelse af naturen kombineres, så der er plads til både natur og mennesker.

Friluftsrådet definerer Naturparker således:

Citat Naturparker er større sammenhængende landskaber af regional betydning. De vil ofte indeholde naturområder af national og international betydning. De er velafgrænsede med stor landskabelig skønhed, naturrigdom og kulturhistorisk værdi. De repræsenterede landskaber er karakteristiske for landets forskellige egne og bør nyde særlig beskyttelse af hensyn til nuværende og kommende generationer. [1] Citat

Oprettelse[redigér | redigér wikikode]

For at få mærkningen skal der laves en naturparkplan og en projektbeskrivelse, der sikrer at alle 10 kriterier for mærkningsordningen er opfyldt [2], og at den er forvaltningsmæssigt forankret i områdets kommuneplaner. Det første af de 10 kriterier er at minimum 50 % af naturparkens areal skal være beskyttet natur.

En ansøgning vurderes af en nationalkomité, som er sammensat af en række myndigheder og naturorganisationer. En mærkning gælder i 5 år og herefter kan der søges om fornyelse bl.a. ved at lave en ny naturparkplan.

Mærkningsordningen blev lanceret i 2013, og efter at have arbejdet med en række pilotprojekter [3]åbnede Danmarks første naturpark på Vestsjælland, Naturpark Åmosen 25. april 2014 med et areal på ca. 8.000 ha [4][5].

Naturparker i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Pilotprojekter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]