Danske euromønter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Danske euromønter er de mønter, som Danmark ville skulle præge, hvis Danmark vælger at indføre euroen engang i fremtiden.

Design[redigér | redigér wikikode]

Den 22. august 2000 blev designet af de danske euromønter bekendtgjort. Alle mønterne viste et portræt af Dronning Margrethe (magen til det portræt der var af hende på datidens 10 og 20 kroner) undtagen de 3 bronzefarvede mønter, som viste den danske krone (magen til kronen på 50- og 25-ørerne). Dette design er dog forældet og et nyt vil blive nødvendigt, hvis Danmark vælger at indføre euroen[bør uddybes].

Forbehold[redigér | redigér wikikode]

Pga. forkastelsen af Maastricht-traktaten i 1992 fik Danmark sammen med Storbritannien retten til at afslå at indføre euroen. Via en folkeafstemning d. 28. september 2000 stoppede den danske befolkning planerne om at indføre euroen. 87,5% af de stemmeberettigede afgav deres stemme og et flertal på 53,1% af dem var imod indførelsen af euroen. På trods af at Danmark ikke er del af eurozonen har kronen siden 1999 været bundet til euroen (€1 = DKK 7,46038 ± 2,25%), hvilket vil sige at Danmark når som helst kan indføre euroen. Når først en euroafstemning har fundet sted til fordel for euroen eller Folketinget med et flertal på 150 personer vedtager det jfr grundlovens § 20 stk. 2, kan euroen indføres med det samme.

Ny afstemning[redigér | redigér wikikode]

Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg

Regeringen har udtalt at den vil udstede valg mht. indførelsen af euroen inden 2011[1].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]