David Hyde Pierce

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
David Hyde Pierce
David Hyde Pierce VF Shankbone 2010.jpg
Pierce ved Tribeca Film Festival i 2010.
Personlig information
Født 3. april 1959 (60 år)
Saratoga SpringsRediger på Wikidata
Ægtefælle Brian HargroveRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted YaleRediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, sceneinstruktørRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Tony Award for Best Actor in a Musical (2007),
Isabelle Stevenson Award (2010)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

David Hyde Pierce (født 3. april 1959 i Saratoga Springs, New York) er en amerikansk skuespiller og komiker. Mest kendt er Pierce for at i elleve år at have spillet rollen som Niles Crane i den amerikanske komedieserie Frasier.

Barndom og tidlige år[redigér | redigér wikikode]

David Hyde Pierce blev født i Saratoga Springs, New York som det yngste barn af to brødre og to søstre. Forældrene hed George Hyde Pierce og Laura Marie Hyde Pierce.

Pierce blev tidligt i livet interesseret for det kreative og kunstneriske. Allerede som barn viste han tegn på yderlig musikalsk talent gennem sin markante facination for piano. Ofte optrådte han med at spille ogel i byens lokale kirke..

Under sine teenage år i high school begyndte Pierce at spille skuespil, hvilket ledte til at han blev kendt som den bedste dramatiske teaterelev, og fik for sine præstationer på scenen The Yaddo Medal karaktersstipendium.

Film[redigér | redigér wikikode]

David Hyde Pierce ved Emmy Awards, 1994.

Selvom at Pierces største engagement ligger i teatret, optræder han indimellem i spillefilm. For eksempel medvirkede han sammen med Jodie Foster i Little Man Tate, med Jack Nicholson i Wolf, samt med Robin Williams i The Fisher King. Pierce spillede også Meg Ryans bror i den tidløse klassiker Søvnløs i Seattle. I år 2010 spillede Pierce hovedrollen i thrillern The Perfect Host.

Stemmeskuespilleri[redigér | redigér wikikode]

Pierce har også gjort sig kendt for sin distinkte og specielle stemme, og er derfor ofte blevet bedt om at medvirke som stemmeskuespiller i adskillige film og tv-serier. Blandt andet har han anvendt sin stemme i Disneys Græsrødderne (A Bug's life) och Skatteplaneten. I filmen Hellboy lagde Pierce stemme til Abe Sapien. I kult tv-serien The Simpsons er Pierce en tilbagevende gæsteskuespiller hvor han gestalter Cecil Terwilliger, Sideshow Bobs yngre bror.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Efter flere års mediele spekulationer om Pierce seksuel orientering meddelte Pierce 2007 gennem sin publicist at han hade et forholdt med manuskriptforfatteren, instruktøren og producenten Brian Hargrove. Pierce og Hargrove giftede sig i Californien 24. oktober 2008, præcis inden Proposition 8 andtogs som lov i delstaten. De bor nu sammen i New York og Los Angeles.

Pierce er privat stærkt engageret i kampen mod Alzheimers sygdom.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

TV[redigér | redigér wikikode]

Teater[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]