David Hyde Pierce

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
David Hyde Pierce
Pierce ved Tribeca Film Festival i 2010.
Personlig information
Født 3. april 1959 (64 år)
Saratoga Springs, New York, USA Rediger på Wikidata
Far George Hyde Pierce Rediger på Wikidata
Ægtefælle Brian Hargrove (fra 2008) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Yale University,
Saratoga Springs High School,
Silliman College Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, dubbingskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, sceneinstruktør Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series (1995, 1998, 1999, 2004),
Tony Award for Best Actor in a Musical (2007),
Isabelle Stevenson Award (2010) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

David Hyde Pierce (født 3. april 1959 i Saratoga Springs, New York) er en amerikansk skuespiller og komiker. Mest kendt er Pierce for at i elleve år at have spillet rollen som Niles Crane i den amerikanske komedieserie Frasier.

Barndom og tidlige år[redigér | rediger kildetekst]

David Hyde Pierce blev født i Saratoga Springs, New York som det yngste barn af to brødre og to søstre. Forældrene hed George Hyde Pierce og Laura Marie Hyde Pierce.

Pierce blev tidligt i livet interesseret for det kreative og kunstneriske. Allerede som barn viste han tegn på yderlig musikalsk talent gennem sin markante fascination for piano. Ofte optrådte han med at spille orgel i byens lokale kirke.

Under sine teenage-år i high school begyndte Pierce skuespil, hvilket ledte til at han blev kendt som den bedste dramatiske teaterelev, og fik for sine præstationer på scenen The Yaddo Medal karaktersstipendium.

Film[redigér | rediger kildetekst]

David Hyde Pierce ved Emmy Awards, 1994.

Selvom at Pierces største engagement ligger i teatret, optræder han indimellem i spillefilm. For eksempel medvirkede han sammen med Jodie Foster i Little Man Tate, med Jack Nicholson i Wolf, samt med Robin Williams i The Fisher King. Pierce spillede også Meg Ryans bror i den tidløse klassiker Søvnløs i Seattle. I år 2010 spillede Pierce hovedrollen i thrilleren The Perfect Host.

Stemmeskuespilleri[redigér | rediger kildetekst]

Pierce har også gjort sig kendt for sin distinkte og specielle stemme, og er derfor ofte blevet bedt om at medvirke som stemmeskuespiller i adskillige film og tv-serier. Blandt andet har han anvendt sin stemme i Disneys Græsrødderne (A Bug's life) och Skatteplaneten. I filmen Hellboy lagde Pierce stemme til Abe Sapien. I kult tv-serien The Simpsons er Pierce en tilbagevende gæsteskuespiller, hvor han gestalter Cecil Terwilliger, Sideshow Bobs yngre bror.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Efter flere års mediespekulationer om Pierce seksuel orientering meddelte Pierce i 2007 gennem sin publicist at han havde et forhold med manuskriptforfatteren, instruktøren og producenten Brian Hargrove. Pierce og Hargrove giftede sig i Californien 24. oktober 2008, præcis inden Proposition 8 antoges som lov i delstaten. De bor nu sammen i New York og Los Angeles.

Pierce er privat stærkt engageret i kampen mod Alzheimers sygdom.

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

TV[redigér | rediger kildetekst]

Teater[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]