David Hyde Pierce

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
David Hyde Pierce
David Hyde Pierce VF Shankbone 2010.jpg
Pierce ved Tribeca Film Festival i 2010.
Personlig information
Født 3. april 1959 (61 år)
Saratoga Springs Rediger på Wikidata
Far George Hyde Pierce Rediger på Wikidata
Ægtefælle Brian Hargrove Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Yale Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, dubbingskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, sceneinstruktør Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Tony Award for Best Actor in a Musical (2007),
Isabelle Stevenson Award (2010) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

David Hyde Pierce (født 3. april 1959 i Saratoga Springs, New York) er en amerikansk skuespiller og komiker. Mest kendt er Pierce for at i elleve år at have spillet rollen som Niles Crane i den amerikanske komedieserie Frasier.

Barndom og tidlige år[redigér | redigér wikikode]

David Hyde Pierce blev født i Saratoga Springs, New York som det yngste barn af to brødre og to søstre. Forældrene hed George Hyde Pierce og Laura Marie Hyde Pierce.

Pierce blev tidligt i livet interesseret for det kreative og kunstneriske. Allerede som barn viste han tegn på yderlig musikalsk talent gennem sin markante fascination for piano. Ofte optrådte han med at spille orgel i byens lokale kirke.

Under sine teenage-år i high school begyndte Pierce skuespil, hvilket ledte til at han blev kendt som den bedste dramatiske teaterelev, og fik for sine præstationer på scenen The Yaddo Medal karaktersstipendium.

Film[redigér | redigér wikikode]

David Hyde Pierce ved Emmy Awards, 1994.

Selvom at Pierces største engagement ligger i teatret, optræder han indimellem i spillefilm. For eksempel medvirkede han sammen med Jodie Foster i Little Man Tate, med Jack Nicholson i Wolf, samt med Robin Williams i The Fisher King. Pierce spillede også Meg Ryans bror i den tidløse klassiker Søvnløs i Seattle. I år 2010 spillede Pierce hovedrollen i thrilleren The Perfect Host.

Stemmeskuespilleri[redigér | redigér wikikode]

Pierce har også gjort sig kendt for sin distinkte og specielle stemme, og er derfor ofte blevet bedt om at medvirke som stemmeskuespiller i adskillige film og tv-serier. Blandt andet har han anvendt sin stemme i Disneys Græsrødderne (A Bug's life) och Skatteplaneten. I filmen Hellboy lagde Pierce stemme til Abe Sapien. I kult tv-serien The Simpsons er Pierce en tilbagevende gæsteskuespiller, hvor han gestalter Cecil Terwilliger, Sideshow Bobs yngre bror.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Efter flere års mediespekulationer om Pierce seksuel orientering meddelte Pierce i 2007 gennem sin publicist at han havde et forhold med manuskriptforfatteren, instruktøren og producenten Brian Hargrove. Pierce og Hargrove giftede sig i Californien 24. oktober 2008, præcis inden Proposition 8 antoges som lov i delstaten. De bor nu sammen i New York og Los Angeles.

Pierce er privat stærkt engageret i kampen mod Alzheimers sygdom.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

TV[redigér | redigér wikikode]

Teater[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]