De Himmerlandske Heder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Himmerlandske Heder, Vindblæs Hede set mod nordvest
Himmerlandske Heder, Vindblæs Hede set mod nord

De Himmerlandske Heder er betegnelsen for et bælte af heder i den nordlige del af Himmerland, i Aalborg- og Vesthimmerlands Kommuner, bestående af Vindblæs Hede, Oudrup Hede, Lundby Hede, Ajstrup Hede og Kyø Dale. En stor del, et areal på 1.387 ha er fredet område, og er en del af Natura 2000 plan 19: Lundby Hede, Oudrup Østerhede og Vindblæs Hede og er EU-habitatområde

Området ligger vest for Halkær Bredning, i området mellem Nibe Års og Løgstør, og følger en højderyg der går fra engene hvor Herredsbæk har sit udspring i den sydlige del af Vindblæs Hede i vest, til Kyø Dale ved Vidkær Å cirka 9 km mod øst. Oudrup Hede og Lundby Hede adskilles af Bruså, som løber mod nord, og senere bliver til Dybvad Å, før den løber ud i Limfjorden.

De sandede morænebakker har på et tidspunkt har været ramt af sandflugt, og der ligger en række revling-indlandsklitter dækker i bakkerne øst for Vindblæs Hede.

Hedepletvinge[redigér | rediger kildetekst]

De Himmerlandske Heder er et af indsatsområderne for LIFE ASPEA-projektet der har til formål at forbedre levevilkårene og udbrede kendskabet til sommerfuglen Hedepletvinge, som der findes en bestand af på Lundby Hede. Den er konstateret i fremgang, både i antal og i udbredelsesareal. Bestanden udgør en af kun to kendte bestande syd for Limfjorden.

Egnen er skildret i Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°55′29″N 9°25′15″Ø / 56.92472°N 9.42083°Ø / 56.92472; 9.42083