Løgstør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Løgstør
Mindesten Løgstør Kirke
Løgstør - mindesten2.JPG Løgstør Kirke2.JPG
Løgstør - Limfjordsmuseet2.JPG
Limfjordsmuseet
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Muslingebyen Løgstør"
Borgmester: Knud Kristensen
Region: Region Nordjylland
Kommune: Vesthimmerlands Kommune
Grundlagt: 1500-tallet
Postnr.: 9670 Løgstør
Demografi
Løgstør by: 4.114[1] (2016)
Kommunen: 37.296[1] (2016)
 - Areal: 771,8 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.muslingebyen.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°58′N 9°15′E / 56.967°N 9.250°Ø / 56.967; 9.250 Løgstør er en fjordby i Himmerland med 4.114 indbyggere (2016)[1], beliggende ved Løgstør Bredning i Limfjorden, 47 kilometer vest for Aalborg og 64 kilometer nord for Viborg. Et par kilometer mod nordøst forbinder primærrute 29 Himmerland med Han Herred via Aggersundbroen. Fjordbyen ligger i Vesthimmerlands Kommune og hører til Region Nordjylland.

Trods sin relativ sene status som købstad (år 1900), består Løgstørs bykerne i dag af gamle gader med små huse bygget til 1800-tallets fiskere og sømænd. Ét af disse huse blev i 1918 skænket af danske husmænd til forfatteren og digteren Johan Skjoldborg (f. 1861 – d. 1936), der boede i huset indtil sin død. Det er i dag beliggende på Johan Skjoldborgs Vej. En anden bemærkelsesværdig bygning er Løgstør Kirke, en nygotisk bygning opført i røde mursten i 1893 med et højt slankt tårn vendt mod vest. Johan Skjoldborgs gravsted er placeret på kirkegården. Tæt ved havnen står Løgstør Grunde Fyr, opført i 1908. Det er et såkaldt dobbeltfyr med to trætårne placeret oven på en hvidmuret bygning. Fyret regnes som ét af de mest særprægede fyrtårne i Danmark. Ud mod havnen ligger også Hotel du Nord, som er et gammelt hotel med tilhørende restaurant, meget kendt blandt turister ligeledes lokale.

Ved Løgstør findes desuden Frederik den VII's kanal, der blev skabt i årene 1856-61, fordi fjordområdet umiddelbart vest og nord for byen var meget lavvandet og vanskeligt at benytte som sejlrende. I hver sin ende af kanalen står to par kanalbetjenthuse, alle fire bygninger hvidmurede med røde tegltage. De to nordlige kanalhuse indgår som en del af Limfjordsmuseet, et kulturhistorisk museum med udstillinger om fortidens fiskeri, søfart, bådebygning, strandjægere, krejleri og handel ved Limfjorden. Det er muligt for besøgende at vandre ad trækstien langs Frederik den VII's Kanal, ligesom man kan få en guidet sejltur på kanalen.

Løgstør er i dag en moderne oplandsby for det nordvestlige Himmerland og en populær ferieby i turistsæsonen med mange gæstende lystbåde. Blandt byens virksomheder er de største Logstor (tidl. Løgstør Rør), der bl.a. producerer fjernvarmerør og JELD-WEN (tidl. VestWood), en international koncern, der fremstiller døre. Løgstør er desuden forsynet med en foreningsdrevet biograf, Løgstør bio,

Jernbanestrækningen mellem Løgstør og Viborg er nedlagt og erstattedes i 2006 af en gang- og cykelsti, Himmerlandsstien.

Fra Løgstør er der 16 kilometer til Fjerritslev, knap 27 til Aars, knap 27 til Nibe og 53 til Hobro.

Byens historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet ’’Løgstør’’ nævnes første gang i år 1514 hvor det beskrives som et fiskerleje. Senere udviklede stedet sig til en lade- og handelsplads, og i 1523 fik byen rettigheder som toldsted. Selvom Løgstør er et gammel handelssted, der i lighed med Nibe blomstrede op i 1500-tallet pga. sine sildemarkeder, fik den først købstadsrettigheder i år 1900. Gang på gang satte købmandsstanden fra Aalborg sig til modværge mod nabobyernes forsøg på at udvide handelsbeføjelserne og skabe økonomisk vækst i de mindre samfund. Allerede i 1598 blev der, grundet aalborgensiske klager, nedlagt kongeligt forbud mod Løgstørs spirende handel med kornvarer og isenkram, og i 1752 fik Aalborgs magtfulde købmænd blokeret den lille havnebys købstadsansøgning, idet købmændene endnu engang frygtede øget konkurrence i limfjordsområdet. Kort forinden var Løgstør blevet hærget af voldsomme ildebrande, henholdsvis i 1747 og 1751, og oveni disse vanskeligheder faldt folketallet, så byen i 1769 kun havde 392 indbyggere [2].

Pga. det lavvandede Løgstør Grunde havde skibe svært ved at lægge til ved Løgstør, og endnu færre lagde til, efter man i 1825 gennembrød Agger Tange ved Thyborøn så de nu kunne sejle ind i Limfjorden fra Vesterhavets side. Man besluttede sig derfor til at opføre Frederik den VII´s Kanal. Kanalen fik en længde på 4,4 kilometer, en bredde på ca. 25 meter og en dybde på 3 meter og gik langs fastlandet vest og sydvest for Løgstør, så der kunne lægges til ved købstaden. Adskillige hundrede skibe passerede hvert år kanalen og i slutningen af 1800-tallet var man oppe på knap 3.000 fartøjer pr. år. Efter skabelsen af en sejlrende gennem Løgstør Grunde og dermed en genvej til Løgstør Havn, lukkede man i 1913 kanalen for skibstrafik, men besluttede dog at bevare Frederik den VII´s kanal af kulturhistoriske årsager. Kanalen blev fredet i 1958.

Landbruget kom efterhånden til at spille en større og større rolle for Løgstør, og handel med landbrugsprodukter gjorde det nødvendigt med en bedre infrastruktur. Havnen blev derfor udvidet, der blev bygget nye veje og i 1893 kom jernbanen til byen. Syv år senere fik byen købstadsrettigheder. I 1942 byggede man Aggersundbroen over fjorden, og Løgstørs opland var med ét udvidet til at omfatte den sydlige del af Han Herred.

Skoler og institutioner[redigér | redigér wikikode]

I Løgstør ligger tre større institutioner for udviklingshæmmede, et pensionat, et beskyttet værksted og en specialkostskole (Limfjordsskolen).

Politik og administration[redigér | redigér wikikode]

Byen/egnen er repræsenteret i Folketinget af Pernille Vigsø Bagge (SF). MF Karsten Lauritzen (V) er født og opvokset ved Løgstør og er i øvrigt søn af Vesthimmerlands Kommunes tidligere borgmester, Jens Lauritzen.

Fra 1970 og frem til kommunalreformen (2007) eksisterede en mindre kommune, Løgstør Kommune, men siden 2007 har Løgstør hørt til Vesthimmerlands Kommune sammen med bl.a. Aars, Farsø og Aalestrup.

Moderne begivenheder[redigér | redigér wikikode]

Løgstør er startby for den årlige kapsejlads for sejlførende træskibe, Limfjorden rundt. Den har desuden siden 2005 været vært for den store musikfestival Løgstør Open Air.

Kendte personer fra Løgstør[redigér | redigér wikikode]

  • Peder Nielsen Horrebow (1679-1764)- astronom og professor i astronomi i 1714 og direktør for observatoriet på Rundetårn. Opfinder af Horrebow-Talcott-metoden til bestemmelse af breddegrad.
  • Johan Skjoldborg – forfatter; boede en del af sit liv i Løgstør.
  • Jørgen Christian Jensen (1891-1922) – modtager af Victoria Cross.
  • Christian Mejdahl – tidligere formand for Folketinget, (medl. Venstre). Han har alle dage boet i Vindblæs, 7 km. fra Løgstør.
  • Pernille Vigsø Bagge tidligere medlem af Folketinget (MF) for SF
  • Karsten Lauritzen medlem af folketinget for Venstre, skatteminister
  • Henrik "Mini" Rasmussen tidligere professionel fodboldspiller med 423 kampe i AaB trøjen.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Løgstør Sogn Slet Herred

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  2. ^ Trap-Danmark (1901), 4. Bind, side 400.
Løgstør Kirke Stub
Denne artikel om geografi i Vesthimmerlands Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi