De Tamilske Tigre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fil:Flag of Tamil Eelam.svg
De Tamilske Tigres flag

De Tamilske Tigre (LTTE) er en tidligere tamilsk oprørsgruppe i Sri Lanka, opstået i 1970erne, der kæmpede imod den srilankanske regering for regional autonomi i den nordlige del af øen (se Borgerkrigen i Sri Lanka). Tamilerne er et etnisk mindretal i Sri Lanka og udgør ca 26% af befolkningen, med eget sprog (Tamil), kultur og traditioner.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter en forfatningsreform i 1972 modsatte tamilerne sig den srilankanske regerings sinhelesisk-buddhistiske nationalisme og krævede tamilsk selvbestemmelse og oprettelse af Tamil Eelam. En guerillagruppe oprettedes i 1976 og den stærkeste fraktion "Liberation Tigers of Tamil Eelam" (LTTE) blev dannet 1981.

Tirgrene blev i stigende grad militante og har siden 1983 været i regulær krig med den srilanske hær. Omkring 150.000 mennesker har mistet livet i konflikten, der først i 2001 blev afløst af en våbenhvile. I 2002 opgav Tigrene kravet om selvstændighed til fordel for en føderal løsning.

Siden 12. august 2005 har der været ny undtagelsestilstand i Sri Lanka[Kilde mangler] efter landets udenrigsminister blev myrdet.

USA, Canada og EU[1] satte i 2006 Tigrene på deres lister over forbudte terroristorganisationer.

Efter en offensiv fra de sri lankanske regeringstropper erklærede Tigrene den 17. maj 2009, at slaget var tabt, og at de ville nedlægge våbene. Tigrenes leder Velupillai Prabhakaran blev dræbt den 18. maj 2009, da han forsøgte at flygte i en ambulance. Der var i 2009 en række spredte terrorangreb fra De Tamilske Tigre.


Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]