De fire basale kræfter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Merge-split-transwiki default.svgSammenskrivningsforslag
Artiklerne Naturkræfter, De fire basale kræfter er foreslået sammenskrevet. (Siden april 2017)  [[Diskussion:|Diskutér forslaget]]
Kort begrundelse:  For at undgå at dette emne bliver spredt over for mange opslag
Se wikidata:Q104934 for mere materiale


Den elektromagnetiske kraft[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Elektromagnetisme

Den elektromagnetiske kraft eksisterer over alt og påvirker elektrisk ladede partikler. Dette sker med en kraft, som skaber bevægelse i partiklerne. I det elektromagnetiske felt bliver partiklernes ladning samtidig påvirket.

Denne opdagelse blev opdaget af den danske professor H. C. Ørsted tilbage i 1820.

Den stærke kernekraft[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Stærk kernekraft

Mellem to kvarker findes den stærkeste af de 4 kræfter. Den dannes da både protoner og sammensat sat af kvarker. Her sker der vekselvirkning, der binder nukleonerne i atomet sammen.

Den svage kernekraft[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Svag kernekraft

Mellem elementarpartikler kan der dannes den svage kræft. Det sker ved at neutrinoer vekselvirker. Når de vekselvirker er der kun andre partikler gennem denne vekselvirkning, og dette er årsagen til neutrinoernes enorme gennemtrækningsevne. For at virkningen skal fungere, skal afstanden være mindre end atomkernernes størrelse. Dette er grundlaget for at vi til dagligt ikke mærker meget til den svage kraft.

Gravitionskraften[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Gravitation

Gravitionskraften som er det samme som tyngdekraften virker effektivt på alle partikler. Tyngdekraften er den svageste af de fire vekselvirkninger, men den er utrolig langtrækkende og derfor meget effektiv.

Afstanden mellem atomernes størrelse er irrelevant og har ingen betydning. Grundet at tyngdekraften er en milliard gange svagere end de andre vekselvirkninger. Tyngdekraften er derimod utrolig dominerende på større områder som fx vores jordklode. Det er også tyngdekraften som styrer planternes bevægelse. Man kan på vores jordklode mærke tyngdekraften stærkere end på andre planeter fx månen. Tyngdekraften er også svingene over jordens arealet. Dette kan ses på billedet under. Disse forskeligheder sker fordi jorden er kugleformet.

Gravity anomalies on Earth.jpg