Det Europæiske Folkepartis Gruppe (Kristelige Demokrater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Gruppen for Det Europæiske Folkeparti. Opslagsordet har også en anden betydning, se Det Europæiske Folkeparti.
Parlamentets mandatfördelning;      EPP's andel af mandaterne siden 2009.

Gruppen for Det Europæiske Folkeparti (eng.: Group of the European People's Party, fork. EPP) er en centrum-højre-gruppe i Europa-Parlamentet, der består af Europæisk Folkeparti. Gruppen består af 265 medlemmer fra både konservative og kristendemokratiske partier og er således parlamentets største. Dens formand er Joseph Daul fra Frankrig.

EPP er en af de ældste partigrupper i parlamentet og har rødder tilbage til september 1952, hvor det første møde i parlamentets forgænger, EKSF-forsamlingen, blev afholdt. Gruppen var oprindeligt udtalt kristendemokratisk, men efter at dens indflydelse aftog, begyndte den i 1980'erne og 1990'erne at optage andre centrum-højre-partier. Navnet ændredes i 1978 fra Den Kristendemokratiske Gruppe til Den Kristendemokratiske Gruppe (Europæisk Folkeparti) for at understrege koblingen til Europæisk Folkeparti. Efter det første europaparlamentsvalg i 1979 ændredes navnet til det nuværende. I 1999 tilsluttede Europademokratenre sig gruppen, der sidenhen blev den største i parlamentet. Som følge af interne politiske uenigheder mellem de EU-positive og de EU-skeptiske medlemmer, brød britiske Conservatives efter valget i 2009 ud af EPP for at danne sin egen partigruppe.

EPP har skønt gruppen har været parlamentets største siden 1999 ikke absolut flertal, og har derfor traditionelt indgået i en stor koalition med den socialdemokratiske gruppe PASD for at kunne danne flertal. Dog samarbejdede man fra 1999 til 2004 fast med den liberale gruppe, ALDE.

Blandt medlemspartierne i EPP er Konservative fra Danmark, svenske Moderaterna og Kristdemokraterna, CDU og CSU fra Tyskland, franske Union pour un Mouvement Populaire, Borgerplatformen fra Polen og østrigske ÖVP.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]