Spring til indhold

Centrum-højre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Centrum-højre er en betegnelse for politiske synspunkter hos individer, politiske partier og organisationer, der går fra centrum mod højre i det politiske spektrum, dog med undtagelse af det ekstreme højre. Centrum-højre kan også beskrive en koalition af midterpartier og højreorienterede partier.

Det politiske indhold i betegnelsen centrum-højre varierer meget fra land til land. Men centrum-højre-partier støtter generelt det liberale demokrati, kapitalisme, markedsøkonomi, privat ejendomsret og eksistensen af velfærdsstaten i en eller anden form. Centrum-højre er generelt i opposition til socialisme, ekstrem sekularisme og brugen af vold som politisk våben. Partier, der bekender sig til socialliberalismen forbindes oftest med centrum-venstre. Centrum-højre-partier baserer sig ofte på tradition og værdier. Ideologisk omfatter centrum-højre således liberalisme, konservatisme, kristendemokrati, socialkonservatisme, liberalkonservatisme og til dels socialliberalisme.

Undertiden omfatter centrum-højre også populistiske højrepartier som Frihedspartiet i Østrig, Dansk Folkeparti og Lov og Retfærdighed i Polen.

I en dansk kontekst vil centrum-højre normalt referere til partierne Venstre og Konservative.

Eksempler på centrum-højre-partier[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]