Liberalkonservatisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Liberalkonservatisme er en politisk ideologi, der som navnet antyder består af elementer af både konservatisme og liberalisme. Mange centrum-højre-partier i særligt Vesteuropa kan i dag betegnes som liberalkonservative. I Danmark ses der elementer fra ideologien hos Det Konservative Folkeparti og Konservativ Ungdom.

Eftersom konservatisme og liberalisme historisk set er modsætninger, har liberalkonservatismen en række forskellige og ofte modstridende betydninger. Betegnelsen har dog ofte været brugt om en blanding af liberalismens syn på fornuft og individuelle rettigheder og typiske konservative værdier som forsigtig samfundsudvikling, respekt for traditioner og religiøse værdier. Liberalkonservatismen står således i direkte modsætning til klassisk liberalisme og socialliberalisme, der lægger mindre vægt på traditioner.

Liberalkonservatismens ophav er Edmund Burke, der var medlem af det britiske parlament for Whig-partiet. Han støttede frihed og menneskerettigheder – altså liberale idealer. Det gjorde han på baggrund af bl.a. den amerikanske uafhængighedskrig. I 1789 kom den franske revolution. Her støttede Burke idealerne bag revolutionen, men mente ikke at en revolution var det rette middel til at realisere dem. Han mente, at revolutionen ville koste for mange menneskeliv og brud på menneskerettighederne. Han var samtidig modstander af det gamle system grundet dets mangel på frihed og rettigheder.

Efter Burkes død begyndte også grupper uden liberale idéer at kalde sig konservative. De var som Burke også modstandere af revolutionen, men idet det ofte var grupper fra den eksisterende overklasse/adel ville de bevare systemet og deres egne positioner. Kampen mellem disse og liberalkonservative har præget de konservative partier i Europa fra 1800-tallet til langt ind i 1900-tallet.

PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.