Den danske Folkekirkes mellemkirkelige Råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Det mellemkirkelige Råd)
Spring til navigation Spring til søgning

Den danske Folkekirkes mellemkirkelige Råd eller bare Folkekirkens mellemkirkelige Råd er det organ indenfor Folkekirken som varetager kontakten til andre kirkesamfund både i Danmark og i udlandet. Rådet tager ligeledes stilling til Folkekirkens medlemskab af nationale og internationale organisationer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rådets historie går tilbage til 1954 for at varetage kontakten til de økumeniske organisationer. Biskopperne havde i 1947 meldt Folkekirken ind i Kirkernes Verdensråd og i 1948 i Det lutherske Verdensforbund. Rådet var en halvofficiel organisation med Københavns biskop som født formand og alle de øvrige biskopper som medlemmer. Derudover var rådet selvsupplerende.

Denne halvprivate organisation var i længden ikke tilfredsstillende, og efter en udvalgs- og høringsfase blev der efter megen debat i 1989 en lov om oprettelse af et mere officielt mellemkirkeligt Råd.

Struktur og arbejdsopgaver[redigér | redigér wikikode]

Stiftrådende i hvert af folkekirkens ti stifter udpeger hvert ét medlem til Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Grønland udpeger ligeledes ét medlem. Ud over de 11 valgte medlemmer fra stifterne og Grønland, udpeger kirkeministeren to biskopper til medlemmer af rådet. Færøerne har aldrig kunnet udpege et medlem til Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Før selvstændiggørelsen af Den færøske Kirke i 2008 deltog Færøerne dog i Folkekirkens mellemkirkelige Råds arbejde med observatørstatus.

Folkekirkens mellemkirkelige Råds arbejde finansieres primært fra fællesfonden. En mindre del kommer fra bevillinger på finansloven.

Rådet har kontakt til og samarbejde med andre kristne kirkesamfund i Danmark, f.eks. baptister, metodister og katolikker. Dette samarbejde er organiseret i Danske Kirkers Råd.

Rådet tager sig også af kontakten til kristne kirker i andre lande og deltager i arbejdet i en række internationale organisationer som Folkekirken er medlem af.
Folkekirken er medlem af:


Referencer[redigér | redigér wikikode]