Konferencen for Europæiske Kirker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Konferencen for Europæiske Kirker (KEK) er en regional økumenisk organisation, som omfatter ca. 125 ortodokse, anglikanske, gammelkatolske og protestantiske kirker i Europa. I Danmark er Baptistkirken og folkekirken medlemmer af KEK. Danske Kirkers Råd er associeret organisation i forhold til KEK. Folkekirkens mellemkirkelige Råd varetager folkekirkens kontakt til KEK.

Struktur[redigér | redigér wikikode]

KEKs sekretariat er placeret i Geneve med afdelinger i Bruxelles og Strasbourg. KEKs højeste myndighed er generalforsamlingen som finder sted hvert 6. år. Sidste generalforsamling fandt sted i Trondheim, Norge d. 25. juni – 2. juli 2003.

Generalforsamlingen vælger en centralkomité med for tiden 40 medlemmer. På den seneste generalforsamling i 2003 blev Simon Kangas Larsen valgt ind i Centralkomiteen som repræsentant for folkekirken. Han afløste universitetslektor Karsten Fledelius på posten. Centralkomiteen vælger et præsidium bestående af en præsident og to vicepræsidenter.

KEK's kommissioner[redigér | redigér wikikode]

KEK har to faste kommissioner som arbejder med forskellige emner. Det er Dialogkommissionen, Churches in Dialogue som beskæftiger sig med dialogen mellem Europas kirker, og Kommissionen for Kirke og Samfund, Church and Society Commission som blandt andet arbejder med kirkernes forhold til EUs institutioner. Church and Society Commission har kontor i Bruxelles.

På generalforsamlingen i 2003 blev det besluttet at arbejde for at integrere organisationen Churches Commission for Migrants in Europe CCME i KEK, og dette vil resultere i en ny kommission.

Fra folkekirken er Marie Vejrup Nielsen medlem af Dialogkommisionen og Karsten Fledelius af Kommissionen for Kirke og Samfund. Medlemmer af arbejdsgrupper under Kommissionen for Kirke og Samfund er Lisbet Christoffersen i arbejdsgruppen om EU-lovgivning og Svend Andersen i arbejdsgruppen om bioetik og bioteknologi. Ebbe Holm fra Baptistkirken er medlem af arbejdsgruppen om menneskerettigheder og religionsfrihed

KEK og katolikkerne[redigér | redigér wikikode]

Den romersk katolske kirke er ikke medlem af KEK. Men der er tæt kontakt mellem KEK og Rådet for de europæiske Bispekonferencer (CCEE), som repræsenterer alle romersk katolske bispekonferencer i Europa. Det resulterer blandt andet i fælles projekter og i økumeniske møder. I forbindelse med et økumenisk møde i Strasbourg i april 2001 offentliggjorde KEK og CCEE den endelige udgave af Charta Oecumenica som er et sæt fælles regler for kirkernes forhold til hinanden i Europa. KEK og CCEE har i fællesskab arrangeret tre Europæiske Økumeniske Forsamlinger som fandt sted i den schweiziske by Basel i 1989, i den østrigske by Graz i 1997 og i den rumænske by Sibiu i 2007.

Et barn af den kolde krig[redigér | redigér wikikode]

KEK blev dannet på Hotel Nyborg Strand i Danmark i 1959 under den kolde krig. Europa var på den tid et splittet kontinent, og for kirkefolk var det en vigtig opgave at fremme mellemfolkelige og mellemkirkelige forbindelser hen over jerntæppet, hvor det var muligt. KEKs fjerde generalforsamling i 1964 var et håndgribeligt udtryk for det: Med begejstret støtte fra Danmarks daværende kirkeminister, socialdemokraten Bodil Koch, blev den afviklet på M/S Bornholm i rum sø for at østtyske delegater kunne være med, selv om de ikke kunne få visum til Danmark.

Et nært samarbejdsforhold mellem protestantiske og ortodokse kirker i Europa er et af de vigtigste resultater af KEKs og andre mellemkirkelige organers indsats gennem mere end 40 år.

KEK's arbejdsområder[redigér | redigér wikikode]

Menneskerettigheder har stået på dagsordenen siden starten. KEK overvåger Helsinki-processen og drøfter nationale mindretal, racisme, fremmedhad og religionsfrihed i Europa med Den Europæiske Sikkerheds- og Samarbejdsorganisation, OSCE. Blandt andet derigennem bygges bro til små europæiske mindretalskirker som flere steder ikke lever i frihed og sikkerhed.

Konfliktløsning[redigér | redigér wikikode]

KEK har i en række sammenhænge deltaget i konfliktløsning blandt andet i det tidligere Jugoslavien, herunder også Kosovo og Makedonien.

Under Natos strid med Jugoslavien var KEK med til at tilvejebringe en afslutning på krigen og en fredsløsning blandt andet ved at indkalde kirkelederne i området og inddrage dem i forhandlinger mellem de stridende parter. I Eks-Jugoslavien er KEK med til at bringe ortodokse, romersk katolske og protestantiske kirker sammen. I fælles projekter medvirker KEK aktivt til forsoningsprocessen i det opsplittede område.

I Makedonien har KEK været vært for samtaler mellem ledere af kirker og trossamfund i republikken Makedonien som led i bestræbelserne for at forhindre en optrapning af konflikten mellem landets albansk-talende mindretal og dets slavisk-talende flertal. KEK overvåger på lignende måde situationer i Europas andre brændpunkter.

Referencer[redigér | redigér wikikode]